Тигровите ядки са познати още като чуфа и земен бадем. Реално те не са ядки, а вид грудка от растението Cyperus esculentus. Сладка и с приятен вкус, тя наподобява смес от орех, кокос и кашу. Люспата на тигровата ядка съдържа ценни нутриенти и фибри, спомагащи усвояването на хранителните вещества в организма.

Чудесен пребиотик, подходящ и за веган диети. Без алергени, без глутен, без ГМО и с високо съдържание на фибри. Естествените захари в нея придават приятния й сладък вкус без нужда от подсладител.

И въпреки характерния си деформиран външен вид, те се считат за най-добрата здравословна храна. Грудката е богата на ензими като амилаза, липаза и каталаза, които спомагат развитието на добрите бактерии и подобряват храносмилането. Наричат я суперхрана заради това, че съдържа много полезни хранителни вещества, фибри, калций, калий, натрий, магнезий, фосфор, желязо, мед и цинк.

Снимка 568045

Източник: iStock

Подходящи са за направата на естествено сладка напитка, наподобяваща мляко от ядки. И въпреки че през последните години търсенето на тази суперхрана нараства все повече в Америка, в Испания, където са известни като чуфас, тези грудки са популярни от векове. Особено във Валенсия, чиято любима напитка чуфа орчата (chufa horchata) датира от XIII век. Тази напитка е толкова неразделна част от културата на Валенсия, че наред с кафето и сладоледа се сервира в специализирани магазини, известни като орчатериас (horchaterías).

Орчата е неизличимо свързана с успеха на Валенсия в отглеждането на тигрови ядки - практика, започнала в Древен Египет, преди да се разпространи по-широко в Северна Африка. Оттам именно след мюсюлманското завладяване на Испания през 711 г. е привнесена във Валенсия, разказват от CNN.

Снимка 568044

Източник: iStock

Сега тигровата ядка е широко разпространена в 19 града в района, където пясъчната почва в съчетание с умерения климат на Валенсия създава идеални условия за отглеждане. Тук се произвеждат около 5.3 милиона килограма тигрови ядки, 90% от които са обхванати от специален статут на наименование за произход, предназначен да регулира качеството на регионалните продукти в Европейския съюз.

La Tomatina, La Batalla de Vino и 5 от най-странните фестивала в Испания

5 от най-странните фестивала в Испания

La Tomatina е един от най-приемливите

Легендата твърди, че Хайме I Арагонски, крал на Валенсия от 1238 г. до 1276 г., опитва за първи път орчата от млада жена в Орта Норд в Алборая. Тя му представя напитката като мляко от чуфа, на което той отговоря: "Това не е мляко, това е бяло злато, хубаво момиче."

Снимка 568040

Източник: iStock

Думата horchata всъщност произлиза от латинското hordeata, което означава "от ечемик". Терминът първоначално е измислен за напитка на ечемичена основа, но оттогава започва да означава гама от напитки от "растително мляко" по целия свят, включително и версии като мексиканската орчата от ориз (horchata de arroz). Независимо от това, вдъхновена от приказката за ентусиазирания крал на Валенсия, орчата де чуфа все още е наричана "бяло злато".

Вал д'Аран, долината на Аран, Пиренеи и един регион с интересна история, география, език и култура

Испанският град, изгубен във Франция

Един регион с интересна история, география, език и култура

Отглеждането на тигровите ядки е бавен и щателен процес, който започва със засаждането им между март и май, когато температурите са по-меки с много влажност. После грудките се събират от ноември до януари с комбайн, след което земята се изгаря, за да се управлява по-нататъшното разпространение.

Снимка 568042

Източник: iStock

Културата е считана за инвазивен вид (и плевел в голяма част от света), затова Cyperus esculentus трябва да се контролира внимателно. След като се измият, тигровите ядки се сушат в продължение на около три месеца в специално вентилирани помещения, известни като "камбра", преди да бъдат сортирани ръчно, за да се отстранят всички повредени екземпляри или примеси.

Испания, храната и 10 неща, които непременно да опитаме там

Какво непременно трябва да опитаме в Испания

10 неща за ядене, които не бива да пропускаме

За разлика от отглеждането, приготвянето на орчата е сравнително лесно: почистените тигрови ядки се накисват за осем до 12 часа, преди да бъдат смлени и добавени към вода. След това тази сме се пресова и прецежда, за да се получим крайният екстракт, към който обикновено се добавя малко захар.

Снимка 568041

Източник: iStock

И все пак, в тази проста напитка се крият хилядолетия на усърден труд и кралски легенди, фараонски погребения и вековни традиции. Като към това прибавим многото ползи за здравето на тигровите ядки, не е изненадващо, че тази валенсианска супернапитка и до днес се нарича "бяло злато".