Фестивалите са хубаво нещо - музика, песни, танци, хапване, пийване и добро настроение. Испанците обаче имат малко по-различни празници. По повод ежегодния фестивал на тичане пред бикове в Памплона и La Tomatina ("Ла Томатина") - един от многото необичайни празненства, които се провеждат в Испания, решихме да разкажем за този фестивал и още четири, които ни се струват интригуващи.

La Tomatina, Буньол

Снимка 310196

Източник: GettyImages

Участието в La Tomatina, най-големият бой с домати в света, която се провежда всяко лято в Буньол, Испания, е преживяване веднъж в живота. В последната сряда на август се събират над 20 хиляди фена от целия свят в малкия валенсиански град, за да се замерят с тонове презрели ( и негодни за консумация) домати от Естремадура.

Мазалото с домати продължава само един час, но седмицата, която го съпътства, е изпълнена с музика, паради, фойерверки и конкурси за паейя.

Томатина - голямото мазало в снимки

Томатина - голямото мазало в снимки

Боят с домати освобождава от напрежението

"Нова година през август", Беркулес

Снимка 370672

Източник: Facebook/Noche Vieja En Agosto Berchules

Докато Коледа през юли може да не звучи напълно абсурдно за нас (тъй като това е действително нещо в Южното полукълбо), какво ще кажете за Нова година през август и то в Европа? Е, испанците могат да направят купон с повод и без повод и по всяко време.

Всяка първа събота на август местните жители на Беркулес, малък град в провинция Гранада, пресъздават отново новогодишния празник Cabalgata de los Reyes Magos (Парадът на Тримата влъхви), заедно с кoнкурси за декориране на къщи и известното масово ядене на грозде (12 зърна грозде).

La Batalla de Vino, Ла Риоха

И ако за доматения фестивал La Tomatina все още имаме време да участваме, то за жалост вече сме изпуснали необичайния фестивал на виното. Познат от местните като La Batalla de Vino de Haro, тази винена битка в района Ла Риоха в Северна Испания включва хиляди жители и туристи, облечени изцяло в бяло, които се пръскат с червено вино един друг, използвайки кофи, бутилки, водни пистолети или пръскачки.

Тази едноседмична фиеста на музиката и пиенето на вино достига кулминацията на удивителната битка с вино на хълма край малкия град Харо сутринта на 29 юни.

Fiesta de Santa Marta de Ribarteme, Лас Ниевес

Едно от най-завладяващите неща за Испания е, че когато си мислим, че сме видели всичко, се случва нещо друго и ни оставя безмълвни. Типичен пример за това е Fiesta de Santa Marta de Ribarteme - фестивал, по време на който се празнува избягването на смъртта в Лас Ниевес, Галисия.

Специалната празнична сесия се провежда ежегодно на 29 юли и събира хора, оцелели през последните 12 месеца, които са преживели близко до смъртта преживяване. Празникът се отбелязва като в града в ковчези влизат пострадалите хора, които в ритуал се "оплакват" от техните опечалени роднини. Въпреки болезнената тема, тържественото шествие върви в истинска испанска фиеста с много пиене, танци, фойерверки и вкусна традиционна храна.

El Colacho, Кастрийо де Мурсия

Снимка 370681

Източник: Facebook/ Сastrillo de Murcia

Въпреки че от 17-и век испанският необичаен фестивал за прескачане на бебета все още е ужасяваща гледка за редиците зрители, които изпълват улиците на Кастрийо де Мурсия по време на празника.

Известен като El Colacho, странният ритуал е нещо като кръщение или екзорсизъм, в което хора, облечени като Дявола, скачат върху бебета, поставени на матраци в средата на улицата. Целта на "занятието" е да ги очистят от грехове и да ги предпазят от зли духове. Никакви наранявания не са били докладвани до този момент, но неортодоксалната практика все още е въпрос на разискване в рамките на католическата църква.