Испания е известна с много неща, като фламенкото, футболът, коридите и дългите, мързеливи слънчеви дни са само някои от тях. Това е родното място на Пикасо и "сиестата". Испания се гордее и с прекрасни плажове, невероятни острови и някои от най-ярките архитектурни паметници, които можем да видим в Европа.

Нейните топли, приятелски настроени местни хора имат невероятно дълги имена, а техният сладък, мелодичен език е един от най-широко разпространените на Земята след китайски мандарин. 

В Испания ще открием не само оживен нощен живот и непрестанни празненства, но и прекрасна храна, защото тази зона на Иберийския полуостров е широко известна и със своята страхотна кухня.

Страната се слави с гастрономическото си разнообразие. Има толкова много региони - всеки със своите традиционни ястия и техники за готвене.

Независимо дали се наслаждаваме на скромен тапас бар в Андалусия или на каталунски ресторант, удостоен с три звезди на Michelin, испанската кухня е експлозия от цветове, аромати и средиземноморски вкусове.

Тя е славно сливане на култури и етноси, на минало и настояще, на море и планини. Именно храната е една от причините да посетим тази страна. Разбира се, трябва да сме наясно и къде какво да опитаме в различните части на Испания.

Тапас (Tapas) в цяла Испания

Снимка 408940

Източник: iStock

Една от любимите кулинарни испански традиции е именно сервирането в баровете на тези малки хапки, които могат да бъдат направени от какво ли не.

Тортиля (Tortilla) в цяла Испания

Снимка 408941

Източник: iStock

Има много форми на тортилята. Някои от тях с по-дебела текстура, други по-тънка и по-мека. Въпреки това, този традиционен испански омлет винаги се състои от картофи, яйца, лук, сол и пипер и е най-често срещаното ястие в страната.

Паеля (Paella) във Валенсия

Снимка 408939

Източник: iStock

Паелята е традиционно оризово ястие с произход от Валенсия. В Испания има три основни вида паеля.

Едната е паеля валенсиана, състояща се от бял ориз, зеленчуци, пилешко месо, патица и заешко месо, охлюви и подправки. Другата е паеля с морски дарове (ориз, морски дарове и подправки). И третият вид е паеля микста, обикновено направена от ориз, пиле, морски дарове (включително миди), зеленчуци, зехтин, шафран и други подправки.

Гаспачо (Gazpacho) в Андалусия

Снимка 408945

Източник: iStock

Както повечето испански ястия, и гаспачото може да се приготви по повече от един начин. Топло или студено, на супа, салата или дори на яхния, тази популярна храна в Андалусия обикновено се прави от домати, краставица, лук, чесън, малко зехтин, винен оцет, сол и понякога (рядко) хамон и хляб.

Каталунски крем (Crema Catalana) в Барселона

Снимка 408946

Източник: iStock

Мнозина казват, че каталунският крем и френският крем брюле са едно и също нещо, но има някои малки различия между двата страхотни десерта.

Например французите го пекат на водна баня сервират топъл, а каталунският крем винаги се сервира студен. Испанският десерт също така е с яйчен крем с лимонова кора и канела, вместо ванилия, което го прави много по свеж от френския му брат.

Скариди с чесън (Gambas Ajillo) в Мадрид

Снимка 408943

Източник: iStock

Независимо дали се сервират като тапас или като основно ястие, стават бързо, лесно и са много вкусни. Как се приготвят?

Малък глинен съд се слага на котлона и в него се налива зехтин, добавят се скилидки чесън, нарязан на филийки, сол на вкус и по желание - малко люта чушка. Добавят се скаридите и се пържат до порозовяване. Когато са готови, се свалят от котлона и се поръсват със ситно нарязан магданоз.

Колкото и странно да ни звучи, едни от най-вкусните скариди с чесън, които можем да опитаме, са в Мадрид.

Сирене Манчего (Queso Manchego) в Ла Манча

Снимка 408942

Източник: iStock

Queso Manchego, известно още като "Сиренето на Дон Кихот", поради факта, че Сервантес го споменава в легендарния си роман "Дон Кихот де ла Манча", е много вкусно сирене от овче мляко. Оригиналното сирене Manchego се приготвя основно в региона на Ла Манча от специфична овча порода, наречена "Manchega", но за щастие можем да го намерим в цяла Испания.

Сос алиоли (Allioli, Alioli, Aioli) в Каталуния

Снимка 408944

Източник: iStock

Повечето хора си мислят, че соса алиоли е майонеза с чесън, но всъщност са в жестока грешка, защото алиоли всъщност е каталунски сос, приготвен само от чесън, зехтин и сол и без никакви яйца. Толкова лек, ароматен и вкусен, че не можем да му се наситим.

Хамон иберико (Jamón ibérico) в Мадрид

Едно от най-забележителните места в Мадрид са т.нар. Museo del Jamón - заведения с интересен интериор, в които от тавана висят множество свински бутове. Там можем да опитаме най-разнообразни испански хамони, между които и прочутият иберико. Характерното за него е, че прасетата, от които произхожда, се хранят само с жълъди. 

Пресни сардини на скара (Sardinas a la parrilla) в Марбея

Снимка 408947

Източник: iStock

Едно от най-вкусните храни, които да опитаме в Марбея са пресни сардинки на скара. В курорта има изобилие от лодки, пълни с пясък, където рибарите сами готвят някои от най-вкусните сардини на въглища. Една хубава, здравословна и евтина храна, идеална за горещ летен ден на плажа.