Оплешивяването е козметичен проблем, засягащ предимно мъжете, който най-често е свързан с генетична предразположеност. При него не е достатъчно само външно третиране с различни продукти, а често се налага и специална терапия, за да се забави загубата на коса или да се възстанови тази, която вече я няма.

Учени от Harvard Medical School в Бостън провеждат експеримент, с който да потвърдят или опровергаят ефективността от нов тип терапия срещу оплешивяване.

За целта се използват човешки стволови клетки, от които в лабораторна среда се "отглеждат" кожни органоиди, наподобяващи сложната структура на кожата. Учените ги присаждат на мишки и доказват, че са способни да се интегрират в епидермиса и да формират нова кожа, от която да израсте и нова коса.

Снимка 482169

Източник: iStock

Сега най-използваният метод срещу оплешивяване е присаждане на космени фоликули от една част на главата върху друга, като се прилага само при мъжете. Изследователите обаче са обнадеждени, че след години няма нужда да се маха от едно място, за да се слага на друго, пише Daily Mail.

Реконструкцията на кожа винаги е била голямо предизвикателство пред учените, защото тя е един от най-сложните органи в човешкото тяло с десетки функции. Но използването на клетки, които могат да се вземат от всяка тъкан или орган на човешкото тяло, вече прави възпроизвеждането на кожа с космени фоликули реалност.

Колко често трябва да си мием косата

Защо да не мием косата си повече от веднъж седмично

Особено ако ползваме шампоан всеки път

Смята се, че кожните органоиди в бъдеще ще могат да се използват за лечение не само на плешивост, но и на кожни ракови заболявания, както и за реконструкция на издадените части на лицето, като нос и брадичка, след травми например.