Въпросът с миенето на косата винаги е бил много противоречив. Някои са на мнение, че тя трябва да бъде измивана често, защото водата ѝ се отразява добре. Други смятат, че честото миене вреди на косъма и не е препоръчително. В интерес на истината, и едното, и другото мнения зависят от много фактори, като структура на косъма, козметиката, която използваме, колко суха или колко мазна е косата ни и т.н.

От Popsugar решават да се допитат до професионалното мнение на фризьорката Уитни Иди, която да им даде повече информация.

Според нея няколко са основните фактора, които трябва да имаме предвид. Между тях са здравето на скалпа, колко сме активни и околната среда, която ни заобикаля.

Снимка 480639

Източник: iStock

Ако страдаме от псориазис, дерматит или прекомерен пърхот, ще искаме да почистваме по-често скалпа си. Ако тренираме няколко пъти седмично и имаме склонност да се потим, то несъмнено трябва да мием косата си поне веднъж на седем дни.

Трябва да вземем предвид и условията на околната среда около нас - излагането на токсини и замърсители може да повлияе на здравето на косата ни. А ако не предприемем правилните стъпки, за да я защитим, да доведе до нейното увреждане.

Косата, растежът й и лесни начини да я накараме да расте по-бързо

Как да имаме мечтаната дълга коса

Ежедневни стъпки към желания резултат

Твърдата вода също влияе много негативно върху косата и по-честото миене с такава (повече от веднъж седмично), я лишава от влагата, необходима ѝ за да бъде здрава и сияйна.

Фризьорката Уитни Иди е категорична, че честото дълбоко почистване с шампоан не е много желателно, тъй като в повечето случаи вреди на скалпа и на косъма.

Снимка 480637

Източник: iStock

Затова тя съветва, ако се налага да се мием по-често от веднъж в седмицата, да използваме само вода и малко количество балсам. По-този начин даваме на косата си нужната хидратация и я освежаваме, без да ѝ вредим.

Побеляването на косата и как ни влияе стресът

Изненадващата причина косата ни да побелява

Ново шокиращо откритие