В последните години осведомеността за менталните проблеми се увеличава все повече. Благодарение на това много хора започват да обръщат внимание на тревожността, безсънието, причинено от стрес, депресията, както и други притеснителни състояния.

Като сезонното афективно разстройство (САР) или, простичко казано, есенната (зимната) депресия. Появява се в началото на зимните месеци, когато наличието на слънчева светлина е по-малко, което пък понижава производството на хормона на съня мелатонин и хормона на щастието серотонин.

Есенната депресия, какво я причинява и как да я преодолеем

Как да се справим с есенната депресия

Какво съветват психиатрите

От Mr.Porter ни дават немедицински, но полезни съвети как да минимизираме риска от това да страдаме от САР.

Излизаме навън

Снимка 591524

Източник: iStock

Споменахме мелатонина - времето сред природата ще регулира както производството му, така и собственият ни биологичен часовник. И ще повлияе положително на настроението ни.

Срещаме се с приятели

Според изследване на OnePoll хората са с 35 % по-социални през лятото. Причина да се чувстваме отчуждени от света може да е именно намалените контакти с близки и приятели.

Медитация и спорт

Снимка 477862

Източник: iStock

Почти няма смисъл да обясняваме тази точка, но все пак: центриране на ума и тялото, намаляване на стреса, повишаване на настроението, както и много ползи за зравето.

Посвещаваме се на изкуство

Неслучайно арт терапията е метод, използвам за много заболявания - от такива в аутистичния спектър до различни видове инвалидност. Кога, ако не през есента, е идеалното време да опитаме ръката си в рисуването, правенето на снимки или дори грънчарството?

Добра храна

Снимка 583496

Източник: iStock

И тук обясненията са излишни - и децата знаят, че здравето на тялото ни минава през стомаха и балансираната диета. Бърз пример: намаляваме алкохола, кофеина и нерафинираната захар, проверяваме в какво се състои средиземноморската диета.

Средиземноморска диета, DASH и флекситарианска - кои са най-добрите диети за 2021 г.

Коя е най-добрата диета в света

За 2021 г.

Ако нищо не помогне, търсим външна помощ

Дали това ще е приятел, който винаги е бил нашият пример за уравновесен човек, или ще потърсим професионалист (разбирай психолог), е въпрос на наш избор.