Изкуственият интелект, способен да създава съдържание, каквото и хората създават, се намесва все повече в живота ни.

ChatGPT-4, Future of Life Institute и отвореното писмо, което призовава за незабавно спиране на разработката на по-мощен изкуствен интелект

Кой и защо иска да "паузира" развитието на изкуствен интелект

Според някои вече е твърде късно

Доказателство за това са наблюденията в доклад на инвестиционната банка Goldman Sachs, според който изкуственият интелект може да замени 300 милиона работни места на пълен работен ден. В същото време обаче това означава и нови работни места и бум на производителността. А в крайна сметка общата годишна стойност на услугите и стоките, произведени в световен мащаб, може да бъде увеличена със 7%.

Правителството на Обединеното кралство има желание да насърчи инвестициите в изкуствен интелект, което се очаква да "стимулира производителността в цялата икономика". Разбира се, властите ще трябва да се опитат да успокоят обществеността относно въздействието му.

"Искаме да сме сигурни, че изкуственият интелект допълва начина, по който работим в Обединеното кралство, а не го нарушава - прави работата ни по-добра, вместо да я отнема", казва министърът на технологиите Мишел Донелан пред Sun.

Снимка 612579

Източник: iStock

Докладът отбелязва, че въздействието на изкуствения интелект ще варира в различните сектори. Информацията е, че 46% от задачите в административните и 44% в юридическите професии могат да бъдат автоматизирани, но само 6% в строителството и 4% в поддръжката. BBC пък по-рано пише за опасенията на художници, че генераторите на изображения с изкуствен интелект могат да навредят на перспективите им за работа.

Пред медията Бенедикт Фрей от Оксфордския университет споделя, че единственото нещо, в което е сигурен е, че няма начин да знае колко работни места ще бъдат заменени от генеративен изкуствен интелект.

"Това, което прави ChatGPT например, е да позволи на повече хора със средни умения за писане да създават есета и статии. Следователно журналистите ще се сблъскат с по-голяма конкуренция, което би намалило заплатите, освен ако не видим много значително увеличение на търсенето на такава работа", казва още той.

ChatGPT-5, Open AI, AGI и кога изкуственият интелект ще стане “изкуствен общ интелект”

ChatGPT-5 ще преобърне света още тази година

Ще прелее ли чашата

Според други изследвания технологичните промени от 80-те години на миналия век са изместили работниците по-бързо, отколкото са създали работни места. Затова и заключението на доклада не звучи обнадеждаващо - ако генеративният изкуствен интелект е като предишния напредък на информационните технологии, той може да намали заетостта в близко бъдеще.