Редица известни личности и изследователи на изкуствен интелект, сред които и самият Илон Мъск, подписаха отворено писмо, призоваващо лабораториите за изкуствен интелект по света да преустановят разработването на системи за изкуствен интелект. 

ChatGPT-5, Open AI, AGI и кога изкуственият интелект ще стане “изкуствен общ интелект”

ChatGPT-5 ще преобърне света още тази година

Ще прелее ли чашата

Основният аргумент зад писмото са „дълбоките рискове за обществото и човечеството“, които според подписалите документа изкуственият интелект може да донесе. 

Писмото, публикувано от нестопанската организация Future of Life Institute, отбелязва, че ИИ лабораториите в момента са се въвлекли в „неконтролируема надпревара“ за разработване и внедряване на системи за машинно обучение.

Снимка 612258

Източник: iStock

По адрес на изкуствения интелект, писмото говори за системи, „които никой – дори техните създатели – не могат да разберат, предскажат или управляват по надежден начин.“

„Призоваваме всички лаборатории за изкуствен интелект незабавно да спрат за поне шест месеца обучението на системи с изкуствен интелект, по-мощни от GPT-4“, пише в писмото.

Едно от условията е тази пауза трябва да бъде публична и подлежаща на проверка. 

Снимка 612260

Източник: iStock

Ако такава пауза не може да бъде въведена бързо, правителствата трябва да се намесят и да въведат мораториум, предлага отвореното писмо.

Сред подписалите документа са авторът Ювал Ноа Харари, съоснователят на Apple Стив Возняк, съоснователят на Skype Яан Талин, политикът Андрю Янг и редица известни изследователи и изпълнителни директори в областта на изкуствения интелект. 

Към настоящия момент в тази нова индустрия се наливат десетки милиарди долари, а технологични гиганти като Google и Microsoft бързат да внедрят революционни продукти, често загърбвайки предишните опасения относно безопасността и етиката. 

Google, изкуственият интелект и защо собствениците на Android скоро ще спрат да пишат мейли

Защо потребителите на Android ще спрат да пишат мейли

Изкуствен интелект навсякъде

Малко вероятно е писмото да има някакъв ефект върху сегашните тенденции в изследванията на ИИ, пише The Verge.