Най-често си взимаме душ набързо сутрин или по-мързеливо вечер, преди лягане. И сме убедени, че няколко минути под водната струя са достатъчни за личната ни хигиена. Да, по-добре с тях, отколкото без, но в последно време в TikTok набира популярност един по-различен начин за къпане - душ за всичко (everything shower).

Сутрин или вечер - кога е идеалното време за душ

Кога е идеалното време за душ

Сутрин или вечер - това е въпросът

Видеата с този хаштаг вече имат над 100 милиона гледания, а от тях разбираме за какво точно става дума. Идеята е не просто да се изкъпем, колкото да не миришем неприятно, а да се погрижим за тялото си така, както заслужава.

Всичко започва с правилната подготовка. Тя е свързана най-вече със събирането на всички продукти, които ще са ни необходими за този дълъг душ. Те варират спрямо нашите предпочитания, а съветите в социалните мрежи са да не забравяме за маската за коса след шампоана и балсама (може и някоя допълнителна терапия), продукт за измиване на лицето, маска за лице, скраб за тяло, скраб за устни и продукти за хидратация на тялото и лицето.

Снимка 666359

Източник: iStock

В подготовката се включва още създаването на подходяща атмосфера, с която да отпуснем не само тялото, но и духа си. Може да си пуснем релаксираща музика, да намалим осветлението в банята или да си запалим ароматни свещи. 

След това пристъпваме към същинската част - къпането. В този по-продължителен ритуал може да включим както ексфолиране на кожата, така и бръснене. А за косата си е препоръчително поне няколко пъти в месеца да използваме дълбоко почистващ шампоан, за да премахнем ефективно всички натрупания по нея замърсявания и продукти.

Важно е също така да се погрижим за краката си като оформим педикюра и премахнем мъртвата кожа от петите. Препоръката е да измиваме лицето си последно, за да може да премахнем от него всички продукти, които са попаднали, докато си мием косата например. 

Снимка 666360

Източник: iStock

След като сме отмили всички маски и продукти за специална грижа, пристъпваме към следващата стъпка - хидратация с масла, олиа, лосиони и каквото друго използваме. Препоръчва се нанасянето им да се случва 2-3 минути след като сме спрели душа, за да може да запазим влажността на кожата си, пише Health.

Ако си падаме по подобен вид дълги душове, дерматолози съветват винаги да ги правим с топла, но не с гореща вода, за да не нарушим защитната бариера на кожата си и да не я изсушим прекалено много. Горещата вода води до освобождаване на хистамин, който пък предизвиква раздразнения, зачервявания и сърбеж.

5 причини да изберем къпането във вана вместо душ

5 причини да изберем къпането във вана вместо душ

Хем приятно, хем полезно

Друга препоръка е винаги да завършваме с хладка, дори със студена вода, взимането на душ - това е полезно както за кожата, така и за косата ни. И не, не е необходимо да стоим в банята по 3-4 часа, както правят някои в TikTok - и 30-40 минути са ни напълно достатъчни.