Швейцарската марка Rinspeed рядко попада в полезрението ни, но когато това се случи, никога не оставаме разочаровани. Бутиковата компания е основана през 1979 г. и до днес се управлява от своя създадетл Франк Риндеркнехт. Той определя себе си скромно като мечтател, а мнозина с право го наричат автомобилният Салвадор Дали.

Причината? Основната идея на Rinspeed е да създава нови правила в автомобилния свят. Компанията става известна със своите иновативни, екстравагантни, а понякога и направо налудничави концептуални модели, които си струва да си припомним. Избрали сме само няколко от тях, които доказват, че Риндеркнехт е нещо повече от мечтател.

Yello Talbo

След като години наред се занимава с това да модифицира автомобили на утвърдени марки, през 90-те Rinspeed решава да започне да проектира собствени модели. Един от първите цялостни проекти на швейцарците е супер смелият за времето си Yello Talbo. С него от компанията правят препратка към автомобилите от предвоенната епоха, съчетавайки ретро стилистиката с модерни технологии.

Снимка 537389

Източник: Rinspeed

Колата изключително много напомня на емблематичното Bugatti Type 57 Atlantic, но за разлика от него има екстравагантни прорези в задните калници, които нямат особена функция, но пък изглеждат добре. Интериорът е син, а джантите са гигантски за времето си - 20-инчови.

Снимка 537391

Източник: Rinspeed

От техническа гледна точка колата също е впечатляваща - под капака има голям 5-литров V8 двигател Ford с долно разположен разпределителен вал, механичен компресор и мощност от 320 к.с. Ускорение от 0 до 100 км/ч? Скандалните за 90-те 5.5 секунди! Представете си как го карате по някой крайбрежен път със свалени странични прозорци.

Снимка 537390

Източник: Rinspeed

X-Trem MUV

Talbo е направо скучен автомобил пред X-Trem MUV. Той излиза през 1999 г. и шокира публиката с външния си вид и идеите, вградени в него. С този концепт Риндеркнехт дава своето виждане за един по-различен пикап. Проблемът според него е, че класическите пикапи имат много висока каросерия, която затруднява товаренето на мотоциклети и ATV-та.

Снимка 537393

Източник: Rinspeed

Чудноватата жълта машина е изградена на базата на модифицирано шаси от Mercedes M-Class и идеята зад нея е да служи на авантюристи, обичащи да карат мотор, джет, а защо не и ховъркрафт. За да демонстрират възможностите на товарното пространство, както и на X-Tra-Lift системата, която допълнително улеснява товаренето, от Rinspeed качват отзад малък персонален ховъркрафт.

Снимка 537392

Източник: Rinspeed

Въпреки безспорно атрактивната идея, трябва да признаем, че X-Trem MUV (Multi Functional Vehicle) изглежда малко странно. Купето няма врати, няма и покрив, но пък има две челни стъкла за всеки един от двамата пътници, които са с електрическо управление. Колко по-шантаво от това може да бъде? Предната броня пък сякаш се усмихва.

Двигателят е отново дело на Mercedes и има работен обем от 5.5 литра, които са достатъчни за постигането на ускорение от 0 до 100 км/ч за 6.9 секунди, както и развиването на максимална скорост от 235 км/ч. Не се казва дали това е с или без ховъркрафта отзад.

Снимка 537395

Източник: Rinspeed

Presto

Швейцарска кола с френско име. Presto крие в ръкава си голяма изненада, а именно възможността да се трансформира от двуместен в четириместен. И ако си мислите, че това се случва, когато просто демонтирате две от седалките, бъркате жестоко. Цялото купе е така проектирано, че се удължава с цели 746 мм с натискането на бутон, създавайки пространство за седящите отзад.

Магията се случва с помощта на централно разположен електромотор, който се грижи за разделянето на двете половини. Проблемът е, че изобщо не е сигурно колко здрава е въпросната конструкция в случай на удар, като за щастие Presto не стига до сериойно производство и здравината му не е официално проверена с краш тест.

Снимка 537394

Източник: Rinspeed

Двигателят е с мощност 120 к.с., което не е зле при тегло от малко под 900 килограма. От 0 до 100 км/ч Presto се "изстрелва" за 10.5 секунди, а максималната скорост е 180 км/ч, но не бива да забравяме, че идеята на Rinspeed била да създаде екологичен автомобил за града, не спортна машина. Част от тази идея е и 4-цилиндровият двигател на Mercedes, който е преработен от Rinspeed за работа със смес от метан и дизел в съотношение 40:60.

Снимка 537388

Източник: Rinspeed

Bedouin

През 2003 г. комбинацията от кросоувър и двуврат спортен автомобил (кроскупе) съществува само във фантазията на отделни хора. Един от тях е Риндеркнехт, който възлага на екипа си разработката на Bedouin - модифицирано Porsche 911 с високо окачване, големи джанти и гуми и доста преработено купе. От компанията обясняват, че основната причина за създаването на Bedouin e идеята да се запазят световните ресурси, като се предложи на хората мултифункционален автомобил, който може да обезсмисли нуждата от втора или трета кола.

Снимка 537387

Източник: Rinspeed

И понеже големият проблем при стандартното 911 е липсата на проходимост и голям багажник, швейцарците са добавили именно това. Задният капак се отваря подобно на пикап и разкрива впечатляващо товарно пространство. И всичко това е съчетано с добрия стар 6-цилиндров боксерен двигател на Porsche с мощност 420 к.с., който позволява на Bedouin да ускори до 100 км/ч за 5.9 секунди, както и да достигне ограничена по електронен път максимална скорост от 250 км/ч.

Скоро очаквайте и Част 2, в която ще довършим списъка с шантави проекти на Rinspeed с още три предложения.