Това, което знаем от училище, е, че на планетата има четири океана - Атлантически, Тих, Индийски и Северен ледовит. През годините обаче към този, на пръв поглед, константен факт започна да се прокрадва идеята за още един, пети океан.

Африка, разделянето на континента на две и ще се появи ли нов океан в тази част на света

Ще се появи ли нов океан на земята

И кога се очаква да се случи това

8 юни бе Световен ден на океаните, а по този повод Националното географско дружество - една от най-големите научни и образователни институции в света, обяви, че официално приема съществуването на нов Южен океан в Антарктида. Той присъства в официалните дефиниции на Световната хидрографска асоциация още от създаването й през 1928 г.

Според стандартите за картографиране на National Geographic, Южният океан се състои от водите, заобикалящи Антарктида, на 60 градуса южна ширина. От дружеството обаче поясняват, че обхватът на водата все още не е официално признат като океан от съответния международен орган, въпреки че отдавна се знае, че водите около Антарктида образуват "отделен екологичен регион, определен от океанските течения и температури".

Южният океан е най-младият и четвърти по големина - по-малък от Тихия, Атлантическия и Индийския, но по-голям от Северния ледовит океан. Неговата площ се изчислява на 20 330 000 km², а средната му дълбочина е 3200 метра. Основният проблем с неговото зачитане като самостоятелен е, че няма точно определена северна граница.

Официалното признаване на петия океан на Земята от години е свързано със законови и политически неуредици, но за изследователите е важно да се потвърди неговото съществуване от научна гледна точка.

Звуците в океаните, шумовото замърсяване и как хората пречат на морските обитатели да комуникират

Как хората пречат на рибите да се "чуват"

Още един сериозен проблем - освен свръхулова и замърсяването с пластмаса

Всички искаме конкретни факти, а за учениците е важно да знаят, че Световният океан се състои от няколко отделни, като "има един различен в ледените води около Антарктика", казва географа на Националното географско общество Алекс Тейт, цитиран от Washington Post.