Мнозина са тези, убедени в твърдението, че хората ни се струват по-привлекателни, когато сме "на градус". И колкото и да звучи сякаш в това има логика, в действителност изобщо не е така.

5 професии, които се характеризират с висок процент на алкохолизъм

В кои професии са най-големите пияници

Ето кого го влече чашката най-много

Според проучване, чиито изводи са публикувани в Journal of Studies on Alcohol and Drugs, консумацията на алкохол не ни кара да възприемаме другите за по-привлекателни, но пък може да ни направи по-решителни да заговорим някого, когото вече сме сметнали за привлекателен.

За да стигнат до това заключение, учените дават на няколко мъже в 20-те си години да оценят външността на хора по няколко снимки и видеоклипове. Участниците са предупредени, че в последващ етап от изследването ще имат възможност да се срещнат на живо с избрания от тях човек от изображенията.

Снимка 644138

Източник: iStock

След като дават оценките си за привлекателност, мъжете трябва да посочат човека, с когото биха желали да се видят, за да си поговорят. Експериментът е проведен два пъти - веднъж, когато участниците са консумирали алкохол, и втори път, когато са пили само безалкохолно, пише Sky News.

Това, което учените установяват в крайна сметка, е че пиенето не е повлияло на мъжете в избора им на човек, когото намират за привлекателен, но за сметка на това са били по-склонни да се заговорят с този, когото вече са сметнали за привлекателен.

Изводът на изследователите е, че алкохолът не променя възприятията ни. Въпреки това обаче ни кара да се чувстваме по-свободни в действията си, например да се запознаем с човек, който е привлякъл вниманието ни в бара.

Защо ни боли глава, когато пием червено вино

Защо ни боли глава, когато пием червено вино

Дори и само от една чаша

"Мотивите и намеренията се променят, когато пием алкохол", казват в заключение учените.