Вярваме или не, около 25% от работната сила в света твърди, че обича чашката, като пие достатъчно много, за да бъдат изложени на риск от различни здравословни фактори, свързани с високата консумация на алкохол, като смърт от алкохолно отравяне или пълна алкохолна зависимост.
Всъщност 5% от световната работна ръка по света всъщност е зависима от алкохола, а най-малко 25% от хората, с които работим, пият относително много. Всъщност много работни места действително имат по-висок процент на тежки пиячи и по-високи нива на смъртност по отношение на консумацията на алкохол в сравнение с други работни места. От The Richest се заемат да направят класацияна професиите, които се характеризират с висок процент на алкохолозъм сред работниците. Да видим и кой заема първите пет места.
5. Архитекти
Източник: iStock
Пияният архитект не е точно стереотип, с който мнозина са запознати. Вярваме или не, 8.3% от архитектите признават, че пият големи количества. Много хора са с впечатлението, че да си архитект е спокойна професия, защото от него се иска просто да проектира сграда, но при извършването на тази работа трябва да вземат под внимание безброй проблеми с безопасността и целостта. Архитектите също извършват инспекции на сградите, докато се строят, за да се уверят, че всичко е безопасно и структурно здраво.
Освен че носят отговорност за пострадалите, ако дадена сграда не е безопасна поради проблеми с дизайна, архитектите също са под голям натиск да направят проект, който отговаря както на изискванията за безопасност, така и на желанията на клиента. Да не споменаваме и напрежението по отношение на времето.
4. Лекари
Източник: iStock
Доста изненадващо е, че се казва, че 1 от 10 лекари развива или има проблем с алкохола и/или наркотиците. Повечето биха предположили, че един лекар би бил наясно с всички здравословни проблеми, свързани със злоупотребата с вещества. Трудно е да се предположи както точно подтиква лекарите към системното пиене, но истината е, че напрежението е огромно.
Очакванията към лекаря са много по-високи, отколкото към почти всеки служител във всяка друга област. Часовете работа са дълги и изморителни, често свързани с много силни емоции. Всеки пак в ръцете на тези хора са човешките животи.
Що се отнася до аспекта на злоупотребата с наркотици, голяма част от това се приписва на достъпността им до пристрастяващи лекарства с рецепта.
3. Транспортни работници
Източник: iStock
Редица професии могат да бъдат причислени към тази категория. Почти всяка работа, която изисква човек да транспортира много хора в превозно средство, изглежда има високо ниво на злоупотреба с алкохол. Това включва професии като капитани, машинисти, пилоти и шофьори на автобуси и т.н.
Малко над 11% от работниците в транспорта признават, че имат проблем с прекомерното пиене. Една от причините тези служители да се обърнат към алкохола е поради огромното количество стрес, свързано с това, че от тях зависят голям брой животи през по-голямата част от деня.
2. Адвокати
Източник: iStock
Подобно на това, че лекарят е наясно със здравословните проблеми, произтичащи от злоупотребата с алкохол, бихме помислили, че един адвокат може да се въздържи, защото разбира редицата правни проблеми, в които човек може да се сблъска от прекомерното пиене, като например интоксикация на обществено място и домашно насилие.
За съжаление пристрастяването не изчезва, защото знаем какви негативни ефекти може да има. Адвокатите са два пъти по-склонни да се поддадат на алкохолизма, отколкото хора от други професии. Отново виждаме силно стресираща работа с дълги часове и понякога абсурдни очаквания. Има и висок процент на депресия в областта на кариерата, което може да насърчи някои да се "самолекуват".
1. Бармани и сервитьори
Източник: iStock
Над 12% от сервитьорите и барманите признават, че пият прекомерно. Причините, които могат да доведат до това, трябва да са очевидни. Явно сервитьорите и барманите имат високо ниво на достъп до големи количества алкохол.
Нека не забравяме, че много заведения за хранене и напитки позволяват на служителите си безплатно питие на смяна, което твърде лесно се превръща в няколко безплатни напитки системно. Освен това, когато тези служители приключват работа, обикновено отворени са само други барове и ресторанти, където отново следва поредната чашка.
Трябва също така да се спомене, че това всъщност са доста взискателни работни места с високи очаквания и редица стресови фактори. Барманите всъщност са два пъти по-склонни да умрат от злоупотреба с алкохол, отколкото средностатистическия човек.