Всяка година приблизително 300 милиона тона пластмасови отпадъци влизат в отпадъчните води и сметищата по света. По-голямата част от тях не могат да се разградят, така че този боклук остава почти непокътнат стотици години.

Микропластмасата, наличието й в храната и какво количество поглъщаме за седмица

Всяка седмица изяждаме пластмаса, колкото една кредитна карта

Врагът на нашата маса

Когато навлязат в Световния океан, частиците микропластмаса стават храна за морските обитатели, голяма част от които пък са храна за нас, хората.

Ново проучване на Евангелос Данопулос, еколог от Университета в Йорк, Великобритания, и негови колеги, доказва, че най-много микропластмаса се натрупва именно в морските дарове, като миди, стриди и ракообразни.

Снимка 511440

Източник: iStock

По сметки на учените на всеки грам маса се падат от девет до десет частици микропластмаса. При рибите, например, тя е три частици на грам. 

Според проучването, което прави и карта на замърсяванията на Световния океан, жителите на Китай, Япония, САЩ, Австралия и Канада страдат най-много от последиците от консумацията на морски дарове.

Микропластмасата, абсорбирането й от растенията и в кои плодове и зеленчуци се съдържа

Микропластмасата вече е и в плодовете, и в зеленчуците

Още един пряк път до организма ни

Данопулос и колегите му се надяват, че събраните от тях данни ще помогнат на колегите им да проучат подробно всички последици от попадането на микропластмасата в човешкото тяло.

Микропластмасата, наличието й в плацентата на бременните и ефектът върху бебето

Микропластмасата достига и до неродените бебета

Става все по-притеснително

„Все още никой не разбира напълно въздействието на микропластмасата върху човешкия организъм, но ранните данни от други проучвания сочат, че те причиняват вреда“, казва ученият, цитиран от Eurek Alert.

Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Environmental Health Perspectives.