Вероятно ни се е случвало още не отворили очи, но вече да усещаме неприятното пулсиращо чувство. Да, сутрешното главоболие е познато на мнозина. 

Мигрената, храненето и какви промени трябва да направим, за да се справим с нея

Лекува ли се мигрена с правилно хранене

Ето как

Добрите новини са, че има начин да му противодействаме. За да го направим обаче, необходимо е да обърнем повече внимание на ежедневните си навици и ритъм. Пет фактора оказват значително влияние както върху цялостното ни здраве, така и сутрешното събуждане с главоболие.

Пристъпи на мигрена

Мигрената може да ни "връхлети" по всяко време, но при много хора това се случва през нощта или рано сутрин. Проучванията показват, че пристъпите обикновено следват определен цикъл и се случват в един времеви период.

Снимка 572992

Източник: iStock

Така че е възможно сутрешното главоболие да е всъщност мигрена, която се развива, докато спим. А причините за нея да са стрес, нарушен сън или нездравословно хранене.

Скърцането със зъби

Тази причина може и да звучи странно, но има своето логично обяснение. Скърцането със зъби предизвиква напрежение в челюстта, която е свързана с черепа и така то може да ескалира до главоболие. Не е изключено да си причиним и силна чувствителност на зъбите.

Кофеинът

В случай че имаме склонност да прекаляваме с кафето, не бива да ни изненадва фактът за неговото влияние и при главоболието. Ако сме свикнали след събуждане да посягаме първо към кафе машината, но някоя от сутрините пропуснем този ритуал, вероятно е липсата на кофеин да ни се отрази. И да се окаже, че започваме да се будим с главоболие.

Снимка 572993

Източник: iStock

Обяснението на специалистите е, че това е страничен неврологичен ефект, тъй като кофеинът се счита за наркотик. Те препоръчват обаче да се откажем от следобедната чаша кафе, а не от сутрешната. Така ще намалим ежедневната доза и ще се предпазим от сутрешни главоболия.

Алкохолът

При някои хора - независимо дали изпиват по-голямо количество, или просто чаша вино на вечеря, алкохолът неминуемо води до главоболие. И това е защото оказва ефект върху няколко невротрансмитера в мозъка.

Снимка 572994

Източник: iStock

Има и диуретично действие, така че причина да се будим с главоболие сутрин може да бъде и фактът, че тялото ни е дехидратирано.

Тревожност и депресия

Уикенд мигрената, промяната в режима през почивните дни и как можем да се справим с нея

Уикенд мигрената и как да се справим с нея

За да не пропиляваме почивните дни

Хората, страдащи от тревожност и депресия, са доста по-податливи на главоболия, а учените са доказали и връзка с мигрената. Тя е свързана и с чувството на умора при мнозина, а това неизбежно оказва влияние върху начина на живот. При тези случаи от особено значение са и хранителните ни навици, пише Self Magazine.