Когато говорим за подсилване на имунитета, веднага се сещаме за един естествен, вкусен и лесен начин да го направим - като си хапваме мед. Разнообразието от видове е голямо и изборът ни зависи най-вече от нашите вкусови предпочитания. Но има един, който се отличава от всички останали - на пръв поглед заради много по-високата си цена.
Медът от манука се произвежда от пчели, които се хранят с цветовете на храста манука, който се среща предимно в Австралия и Нова Зеландия. Той цъфти само четири до шест седмици в годината, което е и основната причина този тип мед да се събира в много по-малки количества от останалите, а оттам и цената му да е много по-висока. Освен това е монофлорен, защото е направен от нектара само на един вид растение.
Основното предимство на меда от манука пред останалите е високото съдържание на съединението метилглиоксал, известно със своите антибактериални свойства. Смята се, че той подпомага чревната микрофлора, от която зависи голяма част от имунитета ни. Освен това има пребиотични свойства и подхранва добрите бактерии в червата. Според някои изследвания дори може да се използва за лечение на възпалителни заболявания на червата и улцерозен колит.
Източник: iStock
Също така този вид мед защитава лигавиците в устата и носа. Различни изследвания доказват, че е ефективен срещу различни видове бактерии, които могат дa попаднат в организма ни, в това число и ешерихия коли. Има и антиоксидантни, и противовъзпалителни свойства, което го прави ефективен в борбата с редица заболявания, сред които и грип и различните вируси, които ни нападат всяка зима и не само. Справя сe бързо и лесно с кашлицата и възпаленото гърло, както и с възпаленията на горните дихателни пътища.
Медът от манука може да се използва не само вътрешно, но и да го нанасяме директно върху кожата си, ако имаме различни проблеми. Според изследвания той може да хидратира кожата, да намали възпалението и да убие бактериите, с което да бъде ефективен при различни форми на акне по лицето и тялото.
Източник: iStock
Toва се дължи на полезни вещества в състава му, като витамини от група В, калций, калий и фосфор, както и на ниското pH. Неслучайно и на пазара вече се предлагат различни продукти от бялата козметика, които съдържат именно този мед. А заради антимикробните си свойства може да се използва и при различни наранявания, защитавайки от възникването на инфекции и подпомагайки възстановителния процес.
Медът от манука е доказано ефективен и при някои симптоми на сезонни алергии като кихане, запушен нос, сълзене на очите и други. Това се дължи на противовъзпалителните свойства. А още една причина вечер да пием чаша чай с лъжичка от този мед е, че той действа като естествено сънотворно. Ефектът се дължи на бавното освобождаване на гликогена, необходим за основните телесни функции по време на сън, пише Good Housekeeping.
В 100 грама мед от манука се съдържат 300 калории, 80 грама захари и 80 грама въглехидрати. Заради това не се препоръчва приемът на повече от една чаена лъжичка на ден, за да избегне рязък скок в нивата на кръвна захар и да не приемаме прекалено много захар. Ако прекаляваме редовно с количеството, това може да доведе до покачване на тегло, хормонален дисбаланс и увеличаване на риска от възпаления заради високата кръвна захар. Но като се има предвид високата му цена, по-вероятно е да сме пестеливи с дозата.