Знаем много за ползите от меда за нашето здраве и го използваме като по-здравословния заместител на захарта. Но като говорим за пчелния продукт, се сещаме и за Клеопатра, и за нейните вани с мляко и мед за красива кожа.

Медът, ежедневната му консумация и ползите за здравето

Причините да ядем мед всеки ден

Започваме от днес

В последно време пък, особено в TikTok, откъдето тръгват много тенденции, забелязваме все повече предложения за маски за лице и почистване на кожата именно с мед. А обещанието е за гладка, хидратирана кожа, без несъвършенства.

Вероятно на пръв поглед не ни изглежда като добра идея да се намацаме с мед по цялото лице, но учени и дерматолози може и да ни убедят да го направим.

Снимка 511524

Източник: iStock

На първо място, медът има силни антибактериални свойства, които го правят много подходящ за лечение и профилактика на акне. Те се дължат на водородния прекис в състава му, който е в различни количества в различните видове мед.

Противовъзпалителните свойства на меда пък идват от антиоксидантите, на които е богат. Те успокояват и заглаждат раздразнената кожа. А овлажняващият ефект на пчелния продукт я прави още по-сияйна и красива.

Медът съдържа и естествени ензими, които помагат за премахването на мъртвите клетки на кожата и намаляват зачервяването, предава Healthline.

Снимка 511526

Източник: iStock

Важно е пояснението, че множеството козметични продукти, които се рекламират със съдържание на мед, имат най-много 10% от него в състава си. Разбира се, пчелният продукт няма ефикасността на медицинска козметика, но определено може да подпомогне състоянието на кожата ни.

Въпреки че медът се препоръчва за третиране на акне и екземи, което го прави подходящ за хора с чувствителна кожа, добре е първо да направим тест за реакция към него на малък участък от кожата си. Възможно е да проявим алергична реакция към него.

Ако не се наблюдава подобен ефект, можем спокойно да нанесем малко количество чист мед върху лицето и шията си и да го оставим да постои 5-10 минути, след което отмиваме с вода. Можем да си направим и маска, като го комбинираме с кисело мляко.

Медът помага за заздравяване на раните

Как медът помага за заздравяване на раните

Връщане към природата

Когато говорим за грижа за кожата, най-подходящият вид мед е този от манука. Той има най-силни антибактериални свойства, дължащи се на високото съдържание на водороден прекис. Дори да заложим и на друг вид мед, важното е да е екологично чист и без добавки.