Вероятно на всеки се е случвало да се запита дали бурканът с мед, позабравен в задната част на някой кухненския шкаф, все още е става за ядене. Отговорът, при това на специалистите, е категорично - да.

Медът и лечебните му свойства

Колко точно е полезен медът

И защо го харесваме толкова много

Защото медът е единствената храна, която никога не се разваля и винаги е безопасна за ядене. Буркан с мед дори е бил открит в египетска гробница на повече от 3500 години и все още е бил годен за консумация.

И, все пак, ако продължаваме да имаме някои въпроси по отношение на меда и неговото съхранение - ето отговорите на сайта marthastewart за някои от тях.

Охлаждане

Никога не трябва да поставяме течния мед в хладилник или на твърде ниски температури, тъй като това ще го накара да кристализира. Дори нещо повече - може да промени текстурата му в груба, зърнеста, полутвърда каша.

Снимка 573362

Източник: iStock

Истинският, чист и натурален мед така или иначе ще кристализира след време (което е знак, че е 100-процентов мед). И затова е най-добре да го съхраняваме при стайна температура, което забави процеса на кристализация.

Ако пък искаме да втечним вече кристализиралия мед, е достатъчно само да поставим буркана с меда в топла, но и не вряща купа с вода.

Крем мед

Кремовидният мед е изцяло натурален, чист мед, произведен чрез контролиране на кристализацията, с цел да се създаде кремообразна консистенция и гладка текстура. Така той придобива мек вкус и буквално се топи в устата - при това без да губи от аромата и лечебните си свойства.

Снимка 573361

Източник: iStock

Този тип мед може да бъде съхраняван в хладилник, тъй като вече е преминал процеса на кристализация и текстурата му няма да се промени.

Съхранение

Добре е медът да се държи в добре затворен съд, за да бъде защитен от влага и замърсяване. С времето може да промени цвета или дори вкуса си - но въпреки това остава безопасен за консумация, ако е бил съхраняван правилно.

Bee’s Knees, Непотопяемата Моли Браун, „Титаник“ и оригиналната рецепта за коктейла

Коктейлът Bee’s Knees е хит вече цял век

Свеж и лесен, и с богата история

Най-добре медът се съхранява в буркан или бутилка с плътно прилепващ капак в тъмно и сухо място.

Важно е да използваме и чисти, сухи прибори, когато загребваме от съда с мед.