Лятото и зимата са двата сезона, в които трябва да имаме повишено внимание за много повече неща. Температурите оказват своето влияние върху различни аспекти от живота ни и могат съвсем да объркат ежедневието. А сега ще споменем малко повече за взаимодействието кола - жега.

iSeeCars и как цветът на автомобилите влияе върху тяхното обезценяване

Кои цветове автомобили се обезценяват по-бавно

Жълтият цвят май не е толкова лош

Автомобилът се превръща в наш най-добър приятел през топлите месеци. Именно тогава пътуваме най-много и съответно прекарваме най-дълго време в превозното средство. Ако то вече е наш втори дом, вероятно не се замисляме много-много какво правим в него.

Но винаги трябва да имаме предвид няколко правила, свързани най-вече с това какво не е добре да оставяме за по-дълго време в колата. Тези съвети са не по-малко важни от този тя да е винаги технически изправна.

Деца

В някои страни могат да ни арестуват, ако си позволим подобно своеволие. Въпреки че у нас надали ще се случи, пак не е добре да оставяме децата в колата, когато навън е топло.

Снимка 372748

Източник: iStock

Причината е именно температурата на въздуха, която се покачва драстично и много бързо в малко пространство, като купето на автомобила. Дори да отидем набързо до магазина, престоят в нагорещена кола, изложена на слънчева светлина, може да се окаже и фатален.

Същото правило важи и за домашните любимци.

Снимка 372746

Източник: iStock

Пластмаса

Вероятно на вратата на колата имаме бутилка с минерална вода. Ако е пластмасова и не е от скоро, най-добре веднага да се озове в боклука. При по-висока температура пластмаса отделя вредни вещества, които са канцерогенни. Същото важи и за всякакви опаковки от този материал.

Лекарства

Ако ни прилошава, докато се возим, или сме оставили други лекарства за спешни случаи в жабката, по-добре да не разчитаме на тях. А още по-добре е и да не ни се налага да стигаме до помощта им.

Но е важно да знаем, че лекарствата намаляват своята ефикасност, когато се съхраняват на места с висока температура. С две думи - стават непотребни.

Снимка 372750

Източник: iStock

Телефон и техника

Едната причина са крадците, които много ще се зарадват да видят как лекомислено сме си оставили джаджата на седалката или таблото. Ако все пак оцелее от набезите им, не е сигурно, че ще успее и на високите температури в купето.

Те унищожават преди всичко батериите на устройствата, но и другите техни компоненти. Затова най-добре телефонът, таблетът и лаптопът да са винаги с нас. Или някъде на хладно.

Слънчеви очила

Какво по-логично от това да имаме един чифт в колата, за да са ни винаги подръка, когато шофираме в слънчево време? Да, логично е, но не и практично, защото аксесоарът може да се окаже неизползваем.

Рамките на очилата също няма как да бъдат пощадени от високите температури. Така че, ако оставяме чифт в колата, нека поне да бъде някой, който няма да ни е яд, ако отиде на боклука.

Снимка 540095

Източник: iStock

Алкохол

Ако обичаме да си пийваме бира, особено през лятото, не е добре тя много-много да се застоява в колата. Не само, че се стопля и не става за консумация, но и губи вкусовите си качества

Алкохолът и влиянието му през горещите месеци

Напиваме ли се по-бързо, когато е горещо

За лятото и чашките в повече

Бутилка вино в колата също е вариант само при бързо транспортиране до хладно място. В противен случай и нея ще я сполети същата съдба, както й бирата - няма да става за нищо, пише Bussiner Insider.