Повечето хора не биха заложили на жълт автомобил, най-вече защото асоциират този цвят с таксиметровите коли, които обикновено достигат до сайтовете за коли втора ръка в доста амортизирано състояние.

Именно жълтите коли обаче се оказва, че най-дълго запазват стойността си след покупка, разкрива скорошно проучване на iSeeCars, в което са анализирани над шест милиона сделки за автомобили между 2017 г. и 2020 г.

Причината за това е, че фабрично жълтите автомобили обикновено са спортни модели, произведени в лимитирани серии, което ги прави по-желани за по-дълъг период от време.

Снимка 529287

Източник: iStock

Те губят средно по едва 20.4% от стойността си в първите три години след излизане от шоурума.

Подобна е ситуацията и с оранжевите и зелените возила, които се обезценяват респективно със средно 27.1% и 31%.

Бежовият цвят, който в класацията на iSeeCars обхваща различни нюанси на бялото и светлокафявото, се оказва вторият най-безопасен откъм инвестиция цвят и автомобилите в този спектър губят само 22% от стойността си три години след покупка.

Снимка 529288

Източник: iStock

Сините, червените, сивите и сребърните автомобили се оказват в "златната среда", тъй като стойността им намалява с около 37% за същия период.

С няколко процента повече намалява оценката на белите и черните автомобили, казват iSeeCars.

В дъното на класацията попадат златният, кафявият и лилавият цвят.

Снимка 529289

Източник: iStock

Стойността на колите в тези нюанси спада с между 41% и 45% в трите години след продажба и е добре да ги избягваме, ако искаме да препродадем колата си на добри пари.

Tesla, Audi, Porsche и кои са най-бързите електрически автомобили в света

Кои са най-бързите електромобили в света

Хиляди конски сили и поне няколко електромотора в основата на тези проекти

От iSeeCars подчертават, че много по-важни са техническите характеристики и цялостното състояние на автомобилите, но смятат, че цветът също играе важна роля в дългосрочната стойност на дадено возило.