Въпреки че слънцето все още не е толкова силно, а температурите - достатъчно високи, сега е правилният момент да помислим за защитата на кожата от UV лъчите. Тя ни е необходима не само когато сме край морския бряг, а и през всеки друг топъл ден.

Слънцезащитните продукти вече предлагат разнообразни алтернативи на външна защита на кожата от вредното влияние на слънцето. Но има и друг начин да го неутрализираме - до известна степен, и това е чрез хранителните вещества, която приемаме. 

Снимка 426503

Източник: iStock

Антиоксиданти

Храната влияе на състоянието на кожата ни по различни начини. Антиоксидантите специално се борят с някои от най-честите увреждания на кожата, които можем да получим.

Каротеноидите, които пигментират оранжевите и червени плодове и зеленчуци, предоставят естествена защита на кожата от слънчевите лъчи. Те, заедно с полифенолите, които се съдържат в зеления чай например, се натрупват в кожата и спират лъчи с различна дължина, като по този начин предотвратяват увреждания.

Тези вещества са силни антиоксиданти, както и витамините С и Е, и предпазват от свободните радикали, генерирани от UV лъчите, и негативното им влияние върху кожата. То се изразява най-вече в ранни признаци на стареене, както и в карциноми.

Снимка 426521

Източник: iStock

Въпреки положителния ефект на антиоксидантите върху естествената ни защита от вредните слънчеви лъчи, добре е да не прекаляваме с техния прием и той да бъде сведен само до естествено набавяне чрез храни.

Фибри

Перфектно допълнение към ефекта на антиоксидантите са фибрите в плодовете и зеленчуците. Те са храна за специална бактерия в червата, която прави кожата ни по-малко податлива на раздразнения и изсушаване.

Ето какво да включим в лятната си диета, за да бъдем защитени и отвътре.

Доматите са богати на ликопен - антиоксидантен пигмент, който минимизира ефекта от слънчевото изгаряне. Според различни изследвания, 10-седмична редовна консумация на домати може да ни предпази от болката, зачервяванията и беленето в следствие на прекомерно излагане на слънце.

В сладките картофи и спанакът има бета каротен, който също редуцира зачервяванията и възпаленията. Други храни, богати на него, са моркови, манго, кайсии и пъпеш.

Снимка 426519

Източник: iStock

Нарът, гроздето, малините и къпините предлагат слънцезащита благодарение на полифенолите си.

Портокалите, грейпфрутите, лимоните и кивито са богати на витамин С - антиоксидант, който не само ни предпазва от слънцето, но и подсилва имунитета, пише CNN.

Мазните риби имат високо съдържание на омега 3 мастни киселини. Те предпазват от кожни възпаления и ракови образувания. 

Слънцезащитният крем, производството на витамин D и спират ли го продуктите със SPF

Спира ли слънцезащитният крем производството на витамин D

Как да извлечем само ползи

Кафето също попада в списъка с препоръки за вътрешна слънцезащита. Според различни изследвания, кофеиновата напитка намалява с около 20% образуването на меланоми. Зеленият чай също е добър избор, както вече поменахме.