Че плодовете и зеленчуците са полезни, надали има нужда да повтаряме за стотен път. Скорошно изследване на китайски учени извежда на преден план една от многото ползи на честата им консумация. И тя свързва по интересен начин флората в стомаха с това, което се случва в главата.

Напоследък станаха доста актуални всевъзможни хранителни добавки, съдържащи в себе си пробиотици. Тяхната идея е балансиране и нормализиране на стомашната и чревна флора след прием на антибиотици, прекарани заболявания, наличие на стомашни разтройства или просто така, профилактично.

Снимка 424678

Източник: iStock

Както вероятно се досещаме и сами, можем да минем и без тези хапчета от аптеката, а да си набавим така скъпоценните вещества с храната. Честата консумация на плодове и зеленчуци се оказва най-добрият начин да подпомогнем "добрите бактерии" в стомаха си.

Различни изследвания, проведени до този момент, доказват специфична връзка между стомаха и мозъка. И тя не се изразява само в твърдението, че любовта на мъжа минава през стомаха.

Пробиотиците може би не са безобидни

Пробиотиците може би не са безобидни

Влияят ли и на съзнанието ни

Милионите бактерии, които се намират там, оказват влияние на различни части от мозъка. Чревно-мозъчната ос, съставена от невронни и химически връзки, е причината да се твърди, че балансираната чревна и стомашна флора внася баланс и в мислите и чувствата ни, пише Science Daily.