В долния ъгъл на Африка, точно преди зеленият пейзаж да отстъпи място на сухия терен на Намибия, се намира регионът, който е сред най-красивите на континента. Макар и твърде малко хора отвъд тази част на света да знаят това.

Защо пейзажът на остров Сокотра често се определя като "извънземен"

Защо пейзажът на остров Сокотра често се определя като "извънземен"

Най-необикновеното място на Земята

Лубанго, намиращ се в югозападната част на Ангола, е вторият по големина град в страната по население. Разположен на плато със стръмни наклони, което създава невероятни пейзажи и с целогодишни температури от 8-31 градуса, той е изключително богат на история и култура.

Известен някога като Sá da Bandeira, Лубанго е основно селище от 1885 г. за колониалните португалци, привлечени от добрите климатични условия. А днес градът е основен туристически център в страната, с чудесни връзки с други провинции с добрите пътища и железопътен транспорт, както и с голямото си международно летище.

Лубанго е и ненадминато място за смесване на голямо разнообразие от етнически групи, включително членове на местния народ мумуила и много други номадски общности, които идват в града, за да търгуват. И за разлика от много други места в Африка, това е регион, където различните етноси съжителстват мирно.

Градът е и е отлично място за откривателски туризъм. И ако човек е настроен наистина опознавателно и приключенски, мястото няма да го разочарова. А местата, които са отправни точки за всеки пътешественик са следните - според CNN:

Проломът на Тундавала (Fenda da Tundavala)

Неслучайно е определен като едно от чудеса на Ангола. Това е спираща дъха клисура, северозападно от Лубанго, на границата със съседната провинция Намибе. Местните вярват, че това е мястото, където душите на техните предци намират убежище след смъртта си.

Панорамните гледки от това вулканично образувание са наистина спиращи дъха. Забележителни са орхидеите, растящи сред скалистите пукнатини, както и скалните маймуни и орли, характерни за региона.

Сера да Леба

На около 50 километра западно от центъра на Лубанго, пътят достига планините Сера да Леба, чиито върхове се извисяват до 2 650 метра.

Но не планините са най-зрелищното нещо тук - а пътят, виещ се около тях. Построен през 1970 г. от старата колониална администрация, за да свърже Лубанго с провинция Намибе, той е един от най-красивите в страната и една от най-известните забележителности на Ангола.

Това живописно чудо на инженерството се вижда най-добре от планините край него. Пътуващите са възнаградени със спиращи дъха гледки, докато зеленият пейзаж се трансформира в безплодните пясъци на Намибе, една от най-старите пустини в света и дом на племето мукубал.

Статуята на Христос Краля

Изправена с широко разперени към хоризонта ръце, статуята на Христос е едно от първите неща, което всеки вижда, когато пристигне в Лубанго. Подобно на гигантските статуи на Божия син в Рио де Жанейро и Лисабон, тази бяла мраморна скулптура е разположена високо над града, на върха на 2 130-метровата планина Сера да Чела.

30-метровият паметник е построен през 1957 г. по проект на португалски инженер. Определено за обект на световното наследство на Ангола през април 2014 г., това място - само на няколко минути с кола от центъра - е идеалното местоположение, от което може да се насладим на целия град Лубанго.