Разположена в най-южната част на африканския континент, Южна Африка е известна още като "нацията на дъгата". Причина за това е изключителното разнообразие на страната откъм много и различни култури, етноси и традиции.

Умоджа - кенийското село, забранено за мъже

Селото, забранено за мъже

Една трогателна история от Африка

Това многообразие се улавя във всеки аспект на живота. Дори и в традиционните сватбени рокли - няма специфично облекло, общо за всички култури и области в страната. Единственото нещо, което ги обединява е съхранената древна традиция.

От Yaza Africa са подбрали някои от най-пъстрите и забележителни традиционни сватбени рокли. Но с уточнението, че колкото и да са запазили аспекта на своята културна идентичност, все пак са претърпели и известна модернизация.

Традиционната сватбена рокля на Зулу

Сватбената булчинска одежда на най-голямата етническа група в Южна Африка включва isidwaba - кожена пола, isicwaya - кожа, използвана за покриване на гърдите на булката и inkehli или isicholo - традиционна шапка, носена само от омъжените жени на етноса.

Задължителен атрибут са мънистата. Те са разположени на около главата на булката и се спускат подобно на воал пред очите.

 Традиционната сватбена рокля на Кхоса

Рокля на булката обикновено се състои от idaki - рокля, с дължина до глезена подарена задължително от семейството на младоженеца. Роклята е съчетана с наметало от тартан, което се носи около рамото, uxakatha - кърпа или дебел шал, вързан около кръста и iqhiya - завивка за глава.

За пищност и завършек на външния вид се използват красиви огърлици и гривни от мъниста.

Традиционната сватбена рокля на Тсвани

Синият цвят в различни нюанси е задължителен за сватбената рокля на етноса. Комбинира се с цветен пояс около кръста. На главата се поставя тюрбан, най-често в същия син оттенък с роклята бижута, украсен с множество мъниста.

За да завършат тоалета си, булките носят mogogolwane - синьо карирано одеяло, наметнато на раменете.

Традиционната сватбена рокля на Венда

Булчинската рокля е задължително пъстроцветна дреха, която е изработена от плат с ярки шарки, наречен wenda. Често представлява буквално едно парче плат, което се увива около тялото и се връзва чрез презрамки през едното рамо.

Като допълнителна украса се използват диадеми върху главата и цветни бижута с мъниста.

Традиционната сватбена рокля на Цонга

Булчинското облекло включва цветна пола, известна като xibelani. Изработена е от ярко оцветени тъкани често е украсена със сложни мъниста и бродерии. Характеризира се с множество слоеве плат, за да създадат пълен, преливащ се ефект.

Горната част често са направена от прозрачна или дантелена тъкан, обшита с мъниста и декорации. А най-отгоре се поставя цветен шал, преметнат през раменете.

Традиционната сватбена рокля на Сепеди

Обикновено роклята е едноцветна, което се компенсира с ярките цветни раета в розови, червени, тюркоазени, жълти или сини цветове.

Задължителен атрибут е кърпата около главата, украсена с бижута, а около врата и ръцете има богат наниз от мъниста.