Лошият дъх е способен да съсипе социалния ни живот. Той кара другите да ни гледат като хора, които не поддържат добра хигиена. А понякога за него има и причини, за които вероятно не се и замисляме. Особено сутрин. 

Според Сали Дж. Крам - пародонтолог от Вашингтон, лошият дъх сутрин се дължи на изсъхването на устата ни, докато спим. Без влага, бактериите, които причиняват неприятната миризма, се размножават, което влияе и на дъха ни. Хъркането или дишането през устата могат да влошат проблема.

Освен това има редица лекарства, които причиняват сухота в устата. Те могат да направят ситуацията още по-неприятна, особено ако се приемат точно преди лягане, разказва специалистката пред Everyday Healt.

Снимка 481023

Източник: iStock

Хранителният ни режим също не е за подценяване. Ако обичаме да си похапваме повечко чесън или лук преди лягане, трябва да имаме едно наум, не само за сутринта, но и за часове по-късно.

Стъпките за борба с лошия сутрешен дъх са добре известни. Това са задължителното миене на зъбите и почистването им с конец преди лягане и след ставане от сън. Не забравяме да четкаме и езика си - всеки път когато мием зъбите. Бактериите обичат да се събират на гърба на езика и затова е много важно да го почистваме редовно.

Ако използваме вода за уста, трябва да се уверим, че се жабуркаме според препоръчителната продължителност - обикновено 30 секунди. Ако го правим по-кратко, не си даваме достатъчно време, за да подейства и убие микробите. Препоръчително е да пием и малко вода, преди да си легнем, което също ще спомогне да имаме една идея по-свеж дъх на сутринта.

Кафето, газираната вода, причинителите на лош дъх и как да се справим с тях

Неочакваните причини за лош дъх

За някои дори не предполагаме