Гризане на ноктите. Заспиване пред телевизора. Пушене. Това са само няколко примера за лоши навици, от които хората често се опитват да се откажат.

Нарушаването на навик не е толкова просто, колкото простото решение да спрем определено поведение, въпреки че това е страхотно начало. Отнема време и целенасочени усилия, за да се отървем от старите навици. Да, но колко време е въпросът, който всички си задаваме, когато се чудим дали да опитаме. Е, повече време, отколкото си мислим, за съжаление. 

Какъв е краткият отговор

Някои хора казват, че са необходими само 21 дни, за да се откажем от навика.  Други предполагат, че често отнема много повече време, понякога до няколко месеца. Няма твърда и бърза времева рамка, тъй като продължителността на времето, необходимо за прекъсване на навика, може да зависи от много изключително лични фактори. 

Снимка 583593

Източник: iStock

Колко време отнема реално

Времето, което наистина е необходимо за прекъсване на навика, може да зависи от много различни фактори, включително:

  • Колко време имаме този навик
  • Дали сме интегрирали напълно поведението в живота си
  • Какви награди (социални, физически или емоционални) получаваме от него
  • Дали други поведения засилват навика
  • Нашата мотивация
Лошите хигиенни навици и как влияят на здравето ни в дългосрочен план

8 лоши хигиенни навика, които правим често

А не трябва

Оказва се, че формирането и отказването на навик са две неща, които са пряко свързани едно с друго. Отказването от навик на практика се равнява на установяването на нов. Старият навик остава. Но той не е толкова доминантен. 

Снимка 583592

Източник: iStock

Изследване от 2012 г., разглеждащо формирането на навик, предполага, че 10 седмици или около 2.5 месеца е по-реалистична оценка за повечето хора. 

Основната, подкрепена с доказателства времева рамка за отказване от навика идва от проучване от 2009 г., което предполага, че може да отнеме от 18 до 254 дни.

Цели, навици, позитивно мислене и как да бъдем по-щастливи и по-успешни

Как да бъдем по-щастливи и по-успешни

Силата на позитивното мислене не е просто клише

Изследователи от Университетския колеж в Лондон решават да проучат новите навици на 96 души в период от 12 седмици и откриват, че средното време за формирането на нов навик е всъщност 66 дни. Сравнително толкова време е нужно и за отказването на навик според учените.

Преглед от 2018 г. на предишни изследвания за формирането и промяната на навици препоръчва, че промяната на навиците е по-успешна, когато околната среда се промени. 

Снимка 580326

Източник: iStock

Истината е, че трябва да се подготвим за най-малко два месеца и да се въоръжим с търпение. Колкото по-дълго сте поддържали един навик, толкова по-трудно ще се отървем от него, заключват от Health Line.