Aко човек взима душ всеки ден и мие редовно зъбите си, вероятно смята, че прави достатъчно за своята хигиена. Оказва се обаче, че не е точно така... Голяма е вероятността да пренебрегне някои области или пък да прекалява в грижата за други - и това може да окаже влияние върху здравето в дългосрочен план.

Тоалетната чиния, капакът й и защо винаги да го затваряме, преди да пуснем водата

Защо винаги да затваряме капака на тоалетната, преди да пуснем водата

COVID-19 ни дебне и оттам

Ето някои често срещани навици, свързани с ежедневието и хигиената, които всъщност не са в наша полза.

Клечките за уши

Почистването на излишната ушна кал може да изглежда като добра идея, но истината е, че често носи повече вреда, отколкото полза. Проблемът е, че когато се изтласква навътре в ушния канал, тя може да причини трайни увреждане на ухото.

Миенето на косата

Човешкият скалп произвежда естествени мазнини, които са важни за здравата и лъскава коса. А честото използване на шампоан премахва въпросната мазнина. Което пък води до суха коса, с липса на жизненост и блясък.

Снимка 566794

Източник: iStock

Миенето на ръцете

То е важно, за да сме здрави и да намалим разпространението на много болести. Затова не трябва да забравяме да мием ръцете си периодично, особено когато сме в контакт с нехигиенични повърхности.

Ножчетата за бръснене

Всъщност, да използваме общо ножче за бръснене е много лоша идея, тъй като това може да разпространи кожни инфекции като стафилококи. А в най-лошия случай може да предаде тежки вируси като хепатит и СПИН.

Четката за зъби и тоалетната

Ако четката за зъби се намира близо до тоалетната, то тя е се изложена на риск от кръстосано замърсяване. Това се причинява от невидим облак от микроскопични частици, който се получава с всяко пускане на водата в тоалетното казанче.

Снимка 566796

Източник: iStock

Кърпите за ръце и лице

Може да звучи крайно, но кърпата в банята може да побере голямо количество бактерии, мухъл и дрожди само след няколко дни употреба. Това се дължи на влагата, която е характерна за мокрото помещение. Добър вариант е кърпите да сменят на всеки три до четири дни.

Дългите горещи душове

Горещите душове могат да доведат до редица негативни странични ефекти, включително изсушаване на кожата и премахване на важни естествени мазнини. Силната топлина може дори да доведе до понижаване на кръвното налягане, тъй като разширява периферните кръвоносни съдове. Така че, по-добрият вариант е краткият душ, пише Stars Insider.

Зъбите, добрата устна хигиена и защо продължаваме да имаме кариеси

Защо имаме кариеси, въпреки че си мием зъбите редовно

Някой е изтеглил късата клечка

Ноктите, ножиците и нокторезачките

Мръсните нокти могат да разпространят редица инфекции. Затова е добре да режем ноктите си често, тъй като е много вероятно те да съдържат бактерии. Нокторезачките също са убежище за бактерии и гъбични спори. Най-добрият начин за почистване е спиртът.