Всички знаем колко важни са храната, движението и спокойствието за здравето ни. Учените отдавна разкриха и щетите от синята светлина, която излъчват технологиите, но се оказа, че и с LED осветлението не бива да прекаляваме.

Мобилните телефони, LED осветлението, синята светлина и увеличава ли риска от рак

Още един причинител на рак, който е навсякъде около нас

И как да намалим риска

Проучване от месец юни 2021 г., публикувано в Scientific Reports, дава нова светлина относно влиянието на изкуственото осветление не само върху съня, а върху трупането на излишни килограми.

Във въпросното изследване се включват десет възрастни мъже, които експертите затварят в метаболитна камера. Излагат ги на приглушена светлина, както и на светодиодно (LED) и ограничено светодиодно (OLED) осветление. Тук е важен моментът, в който се случва експериментът - четири часа, преди да заспят ентусиастите.

Снимка 541331

Източник: iStock

"Въпреки че не се наблюдава ефект върху архитектурата на съня, разходът на енергия и основната телесна температура по време на съня бяха значително намалени след излагането на OLED", казва доктор Токуяма, старши автор на експеримента.

Изгарянето на мазнини при мъжете, изложени на LED осветлението, се оказва и доста по-ниско, в сравнение с това на останалите участници.

Снимка 541330

Източник: iStock

Намаляването разхода на енергия, докато спим, вследствие непосредствената употреба на различни устройства преди лягане, би затруднило всичките ни опити да отслабнем. А с течение на времето този вреден навик може да доведе и до увеличаване на теглото.

Отслабването, Lose Weight Like Crazy Even If You Have a Crazy Life и няколко трика за силна воля

Как да успеем и при най-строгата диета

И на кои въпроси да си отговорим, за да успеем да отслабнем

Сред най-разпространените вредни навици в това отношение е заспиването и сънят пред включен телевизор или монитор, уточняват още от Eat This, Not That!.