Чували сме много за вредите от мобилните телефони върху здравето ни, но това ни най-малко не ни отказва да прекарваме голяма част от времето си именно с тях. Използваме ги за какво ли не - от събуждането сутрин до заспиването вечер.

Но едно ново изследване ни обръща внимание, че може би е добре да редуцираме употребата на тези устройства през едно точно определено време от денонощието.

Според изследователи от Barcelona Institute for Global Health, прекомерното използване на смартфона в късните часове на вечерта и през нощта може да увеличи риска от развитието на рак на червата с до цели 60%.

Снимка 490751

Източник: iStock

Този резултат идва на фона на предишни научни изводи, че употребата на любимата джаджа увеличава и риска от рак на гърдата и простатата. Именно това са трите най-разпространени вида онкологични заболявания в световен мащаб. А сега учените са доказали връзката между рака на червата и синята светлина.

Тя може да стане причинител и на редица други здравословни проблеми, сред които затлъстяване, нарушения в зрението и съня и други. Синята светлина намалява нивата на мелатонин, което ни пречи да заспим, а и да се наспиваме. Води и до нарушаване на циркадния ритъм на организма, а оттам и до хормонални промени, които са и в основата на повишения риск от рак на гърдата и простатата.

Снимка 490750

Източник: iStock

Синята светлина се излъчва от екраните на смартфоните и таблетите, както и от LED лампите, които все по-често намират място не само в домовете ни, но и при уличното осветление, предава Telegraph.

Коронавирусът, деменцията, ракът и какво е общото между тези заболявания

Общото между коронавируса, рака и деменцията

И какво ни прави по-податливи на заразяване

Именно в районите на няколко испански града, където е установена по-голяма наситеност на тази синя светлина, са констатирани и с 60% повече случаи на болни от рак на червата. Връзката между LED уличното осветление и увеличения риск от рак на гърдата и простатата вече е установена, отново от испански учени.