Всички сме чували, че кучето е най-добрият приятел на човека. Но, оказва се, и то май има своите предпочитания по полов признак, колкото и неприемливо да ни звучи това в днешни дни. Този извод можем да си направим на базата на ново интересно изследване.

Наистина ли сме по-щастливи и по-малко стресирани, ако имаме куче

Още една причина да си отглеждаме куче

Науката го доказва

Учени от унгарския университет Eötvös Loránd провеждат интересен експеримент, при който с помощта на специални скенери анализират какво се случва в мозъка на кучетата, докато различни хора говорят покрай тях.

И се установява, че четириногите имат по-голяма чувствителност към речта, която е насочена конкретна към тях, а още по-голяма е, ако тази реч идва от жени. Изследователите смятат, че това се дължи на по-високия тон и лекото преиграване, което се забелязва често, когато жените говорят на животни или на бебета. Защото същото е открито и при изследвания с малки деца, уточнява Daily Mail.

Снимка 631751

Източник: iStock

Това обаче е първото научно доказателство, че т.нар. преувеличена прозодия допринася за по-ефективната обработка на речта от кучетата и така те по-добре разбират командите, които им се дават. И докато при бебетата предпочитанията към женския глас са свързани с вътрматочното излагане именно на него през деветте месеца на бременността, при четириногите няма тази обусловеност.

Куче с другарче - тайната за щастлив и дълъг живот на домашния любимец

Как кучето ни да е щастливо и да живее по-дълго

Колко малко им трябва

При кучетата по-високият тон на женския глас не се използва в комуникацията със себеподобните и затова учените смятат, че става дума за невронни предпочитания, които животните са развили по време на опитомяването си. И така спокойно можем да наречем кучето най-добрия приятел на жената.