Сред всички животни, които могат да бъдат домашни любимци, хората често избират да си гледат куче. И това най-вероятно е заради факта, че то е енергично и лесно може да "открадне" вниманието ни от ровенето в телефона. Освен това можем да се сближим с него повече, отколкото с едно зайче например.

Кучето инвалид Хоп, което напук на препоръките за евтаназия успя да намери своите осиновители

Да отвориш сърцето си за куче инвалид, когато всички препоръчват евтаназия

Добрите истории са, за да се споделят, особено ако са от България

Ползата от отглеждането на куче е изтъкната и в едно ново проучване, според което дори само взаимодействието с четириног приятел може да се отрази благоприятно на здравето ни - както физическото, така и психическото.

Изследването уточнява, че кучето може дори да не е наше, тъй като прекарването на само пет до 20 минути с него може да намали нивата на хормона на стреса кортизол. Окситоцинът, който пък ни кара да се чувстваме добре, се повишава.

Разбира се, от значение е дали човек изобщо обича кучета и ако да, до колко характерът му си пасва с този на кучето. Трябва да имаме предвид, че домашните любимци не са панацея и не е задължително да са за всеки. Но за хората, които наистина обичат животните, отглеждането им и по-специално на куче, какъвто е фокусът на изследването, може наистина да е от голямо значение за здравето им.

Снимка 629835

Източник: iStock

Учените имат наблюдения, че стопаните на кучета живеят по-дълго, дори и тези, преживели инфаркт и инсулт. Но взаимодействието с куче се оказва полезно и за децата. В отделно проучване с 8-9-годишни ученици в Обединеното кралство е доказано, че дори и за кратко, играта с четириног приятел намалява нивата на стрес и подобрява фокуса им.

Най-интересното от изследването обаче е, че ползата от отглеждането на куче не е само за хората. Окситоцинът на кучетата също се увеличава, когато си взаимодействат с човек, пише The New York Post.

Защо е толкова важно да почистваме изпражненияте след кучето, когато сме навън

Защо е толкова важно да почистваме изпражненияте след кучето, когато сме навън

Не само заради вероятността да ги настъпим

Откъдето и да го погледнем, не бихме сбъркали, ако си вземем куче, в случай че сме готови за това, разбира се. То ще ни бъде верен другар, ще ни научи на отговорност и не последно място, ще ни обича и защитава безрезервно.