Да дадем име на кучето си не е лесна задача. То трябва да бъде подбрано наистина внимателно. Затова идват и хилядите въпроси - дали да бъде сладко, забавно или сериозно? Или може би да го кръстим на някой жив човек? А дали да следваме последните тенденции? Оказва се, че е трудно почти толкова, колкото и да изберем име на дете.

Наистина ли сме по-щастливи и по-малко стресирани, ако имаме куче

Още една причина да си отглеждаме куче

Науката го доказва

Все пак винаги има актуални имена. Например Олаф, Зиги, Принс, Боуи, Ози, Локи, Тор, Кило, Аря и Тирион са силно модерни в момента, поне според Showbizz Daily.

Всъщност, изборът на добро име може да помогне за бъдещата комуникация между домашния любимец и неговия стопанин. Защото има разлика в начина, по който кучетата чуват - и оттам учат и общуват. Въпреки че имат големи уши, твърдите съгласни и дългите гласни се чуват по-лесно от тях. Затова експертните треньори препоръчват едносрично или двусрично име, което се произнася бързо и привлеча по-добре вниманието на кучето.

Снимка 630951

Източник: iStock

Обучителите съветват и да се избягват имена, които могат да бъдат объркани с често срещани команди.

Имената зависят в голяма степен от местоположението, но има и такива, които са универсални. Проучване сред публичните регистри на кучетата и специализирани организации успява да открие кои имена на кучета са най-разпространени в световен мащаб.

За мъжките екземпляри се оказва, че това е Макс. След него се нареждат Чарли, Бъди, Роки и Джак. Топ 10 е допълнен от Майло, Тоби, Лео, Бруно и Рекс.

Снимка 630952

Източник: iStock

Колкото до женските кучета, Луна държи първенството. Следват Бела, Лола, Моли и Луси, както и Кира, Дейзи, Миа, Нала и Нина.

И дори ако топ имената се разгледат по държави, няма да има много изненади, тъй като има хиляди регистрирани кучета с тези имена.

Например в САЩ, Канада и Обединеното кралство най-разпространеното женско име е Бела, докато при мъжките на първо място са Макс (САЩ), Чарли (Канада) и Алфи (Обединеното кралство). В Аржентина и Бразилия пък най-често използваните имена на кучета са съответно Майло, Лола Тор и Мел.

Кучета и котки в жегите - как да действаме при топлинен удар на домашния любимец

Как да действаме при топлинен удар на домашния любимец

И как да избегнем такъв

Лъки и Нала са най-популярни във Франция, докато Джак и Миа властват в Италия. В Германия челните места заемат Балу и Луна.

В Индия водещите имена на кучета са Раджа и Жасмин.