Споровете на учените дали кучетата или котките са по-умни довеждат до все нови и нови изводи. Но едно откритие на френски изследователи добавя голям плюс в полза на лаещите домашни любимци, които и без това имат славата на най-добрия приятел на човек.

Оказва се, че кучетата могат не само да ни обичат и да ни забавляват, но и да бъдат индикатори за здравословното ни състояние. Те имат много добро обоняние и са способни да надушат специфични миризми, които се свързват с различни рискови за нас състояния.

Домашните любимци усещат епилептичните пристъпи с носа си, смятат учените от университета в Рен. Те са причинени от прекъсване на електрическите сигнали в мозъка, което предизвиква гърчове. А в резултат на тях при болния от епилепсия се появява потене, което има по-специфична миризма.

Снимка 415975

Източник: iStock

Именно тя се разпознава от кучетата и се различава от потта в ситуации, различни от гърч. А това откритие дава почва на учените да анализират как се променя химичният състав на потта и кои точно вещества се надушват от кучетата.

По тази причина идеята четириногите да спят в една стая с деца, болни от епилепсия, за да могат да алармират възрастните за пристъп през нощта, става все по-разпространена, предава BBC.

Кучетата, прахосмукачката и защо домашните любимци се страхуват от нея

Защо кучетата се страхуват от прахосмукачката

Врагът в моя дом

Според някои учени, кучетата "надушват" и рак, Паркинсон, малария и диабет, но всички тези теории трябва да бъдат подложени на още много допълнителни изследвания, за да стигнем до официалното им потвърждение.