Ако имаме куче, със сигурност сме ставали свидетели на поне една комична ситуация, в която то бяга от прахосмукачката като дявол от тамян. Същата реакция домашният електроуред предизвиква и в голяма част от котките. Последните обаче (според нас) са същества от друга планета с трудно за разбиране мислене, затова акцентираме само върху лаещите четириноги.

Оказва се, че има логично научно обяснение за непоносимостта между кучетата и прахосмукачката и то включва няколко аспекта:

Звукът

Повечето прахосмукачки издават достатъчно неприятен шум, който да подразни и кучето ни. Той е и непознат за него, защото не съществува в околната среда, поне не постоянно, а само когато сме се захванали с чистенето.

Снимка 414576

Източник: iStock

Затова този нежелан за слуха на четириногия любимец дразнител веднага се свързва с прахосмукачката. А тя, освен че издава неприятни звуци и вибрации, се движи на нивото на животното и изглежда като потенциална заплаха.

Въпреки че на кучето видимо не са му приятни близките срещи с уреда за почистване, не бива да ги ограничаваме, като го изолираме в другата стая например. С времето е вероятно то да свикне с дразнителя. Вероятно е обаче и цял живот да си лае по прахосмукачката, за да вдига не по-малко шум от нея.

Миризмата

Когато минаваме по подовите повърхности с уреда, във въздуха се вдига прах, а и различни миризми, които може да не усещаме с нашето обоняние, но промяната е осезаема за кучетата, които пребивават по на ниско и по-близо до пода, предава Reader's Digest.

Кучето, което се оказа вълк

Кучето, което се оказа вълк

Спасено животно в Естония

Засмукването

В това действие на прахосмукачката кучетата разпознават душенето с нос, което използват, за да опознават света. Затова и уредът им изглежда подозрително - защото неговото "подушване" е доста силно и шумно.