След години активна борба срещу сексуализацията на подрастващите момичета и подкрепа за справедливо отношение и здравословен живот на непълнолетните, обявяването на осемгодишната Кристина Пименова за "най-красивото момиче в света" бе малко изненадващо.

Защо Брук Шийлдс не иска дъщеря ѝ Гриър Хенчи да е модел

Защо Брук Шийлдс не иска дъщеря ѝ да е модел

Крушата не пада по-далеч от дървото

Пименова е руски модел, родена в Москва през 2005 г. Едва на тригодишна възраст тя подписва договори с Armani, Benetton, Fendi и Roberto Cavalli за съответните им детски линии. Представена е дори на корицата на Vogue Bambini.

Въпреки че не е новост деца да бъдат използвани като модели, положението на Пименова е особено тревожно поради големия брой последователи в социалните мрежи - които я наричат "мадама", "безупречна" и коментират дългите ѝ крака и други части на тялото. Дори неведнъж е получавала предложения за брак.

Предвид цялото това внимание, майката на момичето - моделът Гликерия Широкова, се превръща в обект на агресивни нападения. Разгневени родители коментират към снимки на Кристина в Instagram: "Детето ми никога не би носило толкова тесни и малки къси панталони" или "Родители като теб са причината момичетата да растат с много проблеми".

Ширкова отговори на коментарите, заявявайки пред MailOnline: "Човек трябва да мисли като педофил, за да види нещо сексуално в снимки на дете. И ако е така, определено е време да отиде на лекар."

Обвиняват я и че се възползва от красотата на дъщеря си за финансова изгода.

Може би всичко започва с рекламата на Calvin Klein от 1980 г., в която участва 13-годишната Брук Шийлдс. Звезди като Анджелина Джоли, Лив Тайлър и Камерън Диас започват да работят като модели още на 14-годишна възраст.

Данилин Бъркхед, дъщерята на покойната Анна Никол Смит, пък е първото момиче на Guess Kids - когато е едва на шест години.

Редица психолози посочват, че най-често срещаните опасения по отношение на подрастващи момичета, замесени в модната индустрия, е, че е много вероятно те да се научат да гледат на себе си като на сексуални обекти. Или пък да развият тревожност, когато не успеят да покрият популярните стандарти за красота.

Освен това медийните образи на сексуализирани момичета влияят на обществените възприятия за децата и често хората са по-склонни да вярват, че младите момичета са доброволни участници в сексуално поведение, виждайки ги в уязвими позиции в медиите.

По някаква причина към момчетата не се прилагат същите стандарти като към момичетата, уточняват от Daily Positive Info.

Андрес Гарсия-Каро - 91-годишният дядо, който е топмодел в Европа

91-годишният дядо, който е топмодел в Европа

Пореден пример, че възрастта е просто число

Колкото до Кристина Пименова, днес тя е 17 години и живее в САЩ. Все още се занимава с мода и снима реклами, но мечтае за голямото кино.