Той е изтънчен, с бронзов загар, непринудено готин и е на... 91 години. Андрес Гарсия-Каро става модел донякъде случайно благодарение на внучката си Селин ван Хил, която започва да го снима преди три години и му прави профил в Instagram със закачлив псевдоним, а именно The Spanish King или "испанският крал".

Гарсия-Каро с неговия железен поглед и ръбати черти на класическа кинозвезда, има лице, създадено да бъде снимано. Вече с внушителен брой последователи в социалните мрежи и големи кампании за Zara и adidas зад гърба си, испанският крал е един от най-старите работещи модели в Европа.

"Той знае как да позира и е роден да го прави", споделя внучка му, докато самият Адреас разказва пред CNN, че съжалява, че не започнал тази кариера преди 20 години. Една от най-впечатляващите снимки на испанския крал досега се появи в Европа миналата година, като част от кампания за марката за мото връхни дрехи Schott NYC. Заснет от Ван Хил в ретро боулинг зала, Гарсия-Каро намята червено яке, слага палци зад катарамата на колана, а по лицето му падат подчертани кичури коса.

"Погледът му, начинът, по който гледа към камерата - това е просто впечатляващо, но наистина го определя", казва ван Хил. На други кадри от кампанията Гарсия-Каро позира с по-млади модели, откроявайки се с внушително присъствие. Зад кулисите дядото играе боулинг и се забавлява непринудено с другите модели.

Айрис Дейвис - 79-годишната културистка, която доказва, че възрастта е просто число

79-годишната културистка, която доказва, че възрастта е просто число

Здрав дух в здраво тяло

Ван Хил казва, че винаги е била близка с дядо си, но връзката им става дори по-силна по време на пандемията от COVID-19 през пролетта на 2020 г., когато тя остава с него и баба си в Испания за продължителен период, за да не са сами.

По това време тя е изпълнителен асистент във френското модно списание L'Officiel и никога не се е пробвала до този момент във фотографията. Но затворена в дома им, тя започва да облича и снима Гарсия-Каро, подготвяйки акаунт в Instagram за него, който скоро привлича все повече и повече последователи. "Той винаги е бил супер стилен", коментира внучка му. "Когато беше млад, носеше тези дълги кожени палта и авиаторски слънчеви очила."

Преди модната си кариера, Гарсия-Каро е работил като животновъд в Аржентина, бил е собственик на ресторант в Уругвай и агент по недвижими имоти в Испания. Като модел, първата му поява е в печатното издание на L'Officiel Китай през 2020 г. Скоро следват още възможности с други списания и марки, включително Zara, с чийто моден бранд си сътрудничи по специална колекция.

Испанският крал изглежда много по-млад от 91 години и внучка му обича да се шегува, че "той е сключил договор с дявола", особено след като все още пуши и събира редовно тен. Андрес смята, че модната кариера на тази възраст му е дала "нов живот" и толкова много енергия." "Изглеждам още по-млад от преди. Това, което намирам за най-възнаграждаващо в моделството, е да се срещам с млади хора, да научавам нови неща, да съм активен", казва той. "Не искам да седя в хола си и да гледам как животът минава."

Ван Хил вярва, че неговият външен вид и енергия намират отклик в света на модата в момент, когато са на почит все повече модели в златните им години. Кармен Дел'Орефис, считана за най-възрастния работещ супермодел на 91 години, все още се появява на кориците на списанията и запомнящо се затвори Guo Pei's - парижко модно шоу през 2017 г. Да не споменаваме и за 101-годишната текстилна и интериорна дизайнерка Ирис Апфел, която се превърна в модна икона.

Ван Хил смята още, че нейният дядо е идеалният пример за това, че възрастта е просто число. "Когато си на 70 или 80 години, това не означава, че животът ти е свършил и трябва да се държиш като сладка възрастна баба и да не правиш нищо друго", казва тя. "Можеш да правиш всичко на всяка възраст."