Най-посещаваните туристически дестинации в Италия може да са Милано и Рим, а една от основните причини е, че те са най-леснодостъпни благодарение на летищата им. Но на Ботуша име още много приказни кътчета, които привличат все повече туристи, въпреки че до тях се стига една идея по-сложно.

Кулата Гарисенда в Италия - от какво е застрашена средновековната конструкция

Наклонената кула в Италия, за която вероятно не сме чували

Къде се намира и каква опасност я грози

Крайбрежието на Амалфи е едно от най-красивите места, които можем да посетим в страната. Тук един до друг са сгушени много градове, които си заслужава да посетим, сред които най-известните са Позитано, Равело. Най-лесният начин да стигнем до тук е като пътуваме до Неапол, който е на 60 км разстояние, където се намира летище Каподичино.

А на 21 км от Салерно и 45 км от Амалфи се намира летището Salerno Costa d'Amalfi Airport, което е построено още през 1926 г., но се е ползвало предимно като място за кацане на военни и частни самолети, както и за обучения.

От 2007 г. пък получава лиценз за обслужва и комерсиални полети. Пистите са удължени, създават се и гишета за чекиране. Използва се обаче за кратко и не много успешно от местни авиокомпании, докато не затваря напълно през 2016 г.

А съвсем скоро летището ще посрещне всички, които искат да се потопят в магията на едно от най-райските кътчета в Италия. Очаква се на 11 юли да кацне първият полет на испанската авиокомпания Volotea. Летището получава ново разрешително за обслужаване на пътнически полети през януари, пистите са по-дълги с още 2000 метра, изградени са необходимите условия за кацащите самолети. Но цялостното завършване на проекта се очаква да се случи през 2026 или 2027 г, пише CNN.

Първите полети от Salerno Costa d'Amalfi Airport ще бъдат до Нант, Франция, Каляри, Сардиния, а през септември ще започнат и до Верона и Катания. Преговаря се и с други авиокомпании, които да започнат да оперират на терминала. Самият той ще е с площ 16 хиляди кв.м., а проектът за изграждането му е дело на датската компания Deerns.

По план ще се използват само естествени и устойчиви материали, а покривът на летището ще бъде целият във фотоволтаични панели, които да произвеждат зелена енергия за нуждите на летището. Във втората фаза на подобренията се очаква пистите да бъдат удължени с още 2200 метра. Освен това се планира построяването и на изцяло нов терминал.

Презиче, Италия и градът, който плаща на хората, за да живеят там

Италианският град, който плаща, за да живеем там

Местните власти имат ясен план за справянето с...

Така летището, което ще превърне крайбрежието на Амалфи в по-леснодостъпно, ще бъде в процес на довършване чак до 2043 г. И това значително ще намали натоварването на летището в Неапол, което подобрява рекорда си с 12.3 милиона пътници през 2023 г. А местните са категорични, че това ще доведе до огромен ръст на туристите в този район на Италия.