Като едно от най-посещаваните места в Европа, за Венеция интензивният туристически поток е неотложен проблем. С площ от едва само 7.6 квадратни километра, само през 2019 г. градът е приел почти 13 милиона туристи. През следващите години обаче се очаква броят им да надхвърли нивата от преди пандемията. С идеята да се облекчи негативното въздействие на масовия туризъм, италианският град въвежда нови правила и забрани.

Lazzaretto Vecchio - островът на чумата на Венеция, който е дом на хиляди скелети

Другото лице на Венеция - островът на чумата, който е дом на хиляди скелети

Едно интересно място, което си струва да се посети

Така например през септември Венеция одобри таксата от пет евро за посетителите, които остават в града за един ден. Сега обаче те ще трябва да имат и още нещо предвид.

От юни тази година градът планира да забрани туристическите групи от над 25 души и високоговорителите, за които е посочено, че могат да "създадат объркване и смущения".

Заради засиления наплив на туристи към Венеция, все повече от жителите му избират да се преместят да живеят в друг град. Тревогата, че посетителите могат буквално да завладеят историческия италиански град обаче е всеобща. Освен гражданите и управата, експерти от ЮНЕСКО също са взели отношение към проблема.

Снимка 647783

Източник: iStock

През юли те предложиха градът да бъде добавен към списъка със застрашени обекти на световното наследство, тъй като както масовият туризъм, така и изменението на климата заплашват да причинят необратими промени.

Междувременно експерти от ООН обвиниха италианските власти в "липса на стратегическа визия" за решаването на проблемите на града.

В крайна сметка Венеция не бе добавена към списъка на ЮНЕСКО, но от организацията все пак признаха опитите за справяне с проблемите, като един е тях е именно одобрението на входната такса за туристите.

Ще стане ли Венеция част от застрашените обекти от световното наследство на ЮНЕСКО

Колко застрашена е Венеция

ЮНЕСКО има предложение за проблемите на града

Сред другите мерки, които италианските власти взеха, са забраната от 2021 г. за влизането на круизни кораби в историческия център на Венеция през канала Giudecca. До това решение се стигна, след като кораб се разби в пристанище. Освен че замърсяват водата обаче, за корабите се твърди, че водят и до разрушаването на основите на града, който често трябва да се справя с наводнения, пише BBC.