На света има два типа хора - едните са верни фенове на кучетата, а другите си умират за котки. Ако сме от вторите, но заедно с любовта към мъркащите животни имаме и алергия към тях, със сигурност не ни е никак приятно.

Именно за да ни избавят от драмата да искаме котка, но физическото ни състояние да не позволява да си гледаме, учени от години работят усилено по създаването на ваксина срещу котешка алергия.

Тази седмица в Journal of Allergy and Clinical Immunology бе публикувана последна информация за прогреса на този проект. Ваксината HypoCat вече е разработена, но вероятно ще минат няколко години преди да достигне до масовия пазар.

Снимка 438665

Източник: iStock

Тя се поставя на котките, а не на хората с алергия към тях. Нейната цел е специален протеин Fel d 1, който се открива в слюнката им. Той е оценен като основния от общо пет алергена в мъркащите домашни любимци.

Вече са проведени успешни тестове върху 54 породи котки по време на четири отделни изследвания. В резултат на тях е доказано, че ваксината стартира процеса на създаване на антитела в котешкия организъм, които пък неутрализират алергизиращото действие на въпросния протеин.

Котките, обичат ли наистина мляко и други факти за домашните любимци

3 неочаквани истини за котките

Обичат ли наистина котките мляко

Освен това, тя се приема много добре от котките и няма никакви странични ефекти за тях. Според създателите на ваксината, нейното масово прилагане след време ще намали сериозно и броя на изхвърлените домашни котки, които стават все по-голям проблем във все повече градове, пише Business Insider.