Колкото и добре да си мислим, че познаваме този домашен любимец, се оказва, че робуваме на предразсъдъци и клишета за котките, които не отговарят на истината. Следващите редове може да ни накарат да преосмислим това, което си мислим, че вече знаем тях.

Котките, кучетата и как да предпазим домашните любимци от жегите

Как да предпазим домашните любимци от жегите

И за какво да сме нащрек

Млякото

Всъщност, котките са привлечени от каймака на млякото, който е много богат на мазнини, а не от самото мляко. За разлика от млякото, току-що издоено от кравата на село, млякото от магазина е много бедно на мазнини и не предоставя на котката това, което търси. Въпреки че някои котки обичат вкуса и на самото мляко и го пият, организмът им не се справя добре с храносмилането му.

Любопитството

Котките не са по-любопитни от всяко друго животно. Всяка котка си има свой собствен характер - някои са по-смели, други предпочитат да наблюдават от разстояние и на сигурно място. В английския език има поговорка, която гласи "Любопитството уби котката", но тя е погрешна интерпретация на по-стара поговорка, според която уплахата убива котката.

Снимка 435940

Източник: iStock

Днес става ясно, че в действителност много котки страдат от заболявания, предизвикани от стрес - основно поради негативни взаимодействия с други котки. Антагонизмът може да е между котки, отглеждани заедно в едно домакинство или между нашата и съседската котка и това е възможно да продължи с години.

Дресировката

Котките са точно толкова способни да научават нови неща, колкото и кучетата. Разликата е в мотивацията. Докато за кучето е важно взаимодействието с човека и за него наградата може да бъде похвала или дружелюбно потупване по главата, за котката единственият стимул е храната.

Котките, часовете, които прекарват в сън, и защо са толкова много

Защо котките спят толкова много

В природата им е

Освен това, щом ѝ стане скучно, тя си тръгва от "тренировъчната площадка" и нищо не може да я върне обратно. Дресировката на котката изисква много по-голямо търпение и постоянство, а обучителните сесии трябва да бъдат кратки, за да се постигне успех.