Да имаш възможността да полетиш в Космоса и да видиш Земята от коренно различна перспектива определено е преживяване, което си заслужава. Редица компании се надпреварват да го направят максимално достъпно за всички желаещи, докато интересът непрекъснато расте.

Космосът, ароматите, които могат да се усетят там, и откъде идват те

На какво мирише в Космоса

Доста интересен микс

Говорим обаче за пътувания в специално проектирани капсули с контролирани условия. А да попаднат в открития Космос и да се поразходят там имат възможността само добре обучени астронавти. И те сигурно са наясно какво би се случило с тях, ако се озоват в условията на вакуум без специалните си костюми.

Астронавт без защитно облекло в Космоса няма как да оцелее, но смъртта идва не за секунди, както показват по филмите, а за минута или най-много две

Снимка 553875

Източник: iStock

Космосът е лишен от въздух, той е вакуум. Няма атмосфера и налягане, упражнявано от въздушните молекули. Именно заради това и точката на кипене на течностите е значително по-ниска. А това е сериозен проблем, защото човешкото тяло е съставен от 60% вода.

При липсата на налягане, каквато се наблюдава в открития Космос, течностите в тялото ни ще заврят и ще преминат в газообразно състояние. Всички телесни тъкани, които съдържат вода, ще започнат да се разширяват.

Образуването на газови мехурчета в телесните течности е известно като ебулизъм и се среща и при дълбоководните водолази. Но при астронавтите без предпазен костюм кръвта във вените започва да кипи след останалите телесни течности, защото кръвоносната система има свое собствено налягане.

Снимка 553876

Източник: iStock

Според книга за биоастронавтика на NASA, вакуумът в Космоса изтегля и въздуха от белите дробове, заради което бързо се задушаваме. Продължителното кипене на течностите в организма пък води до охлаждащ ефект. Така човек може да измръзне от изпаряването на течности и бавната загуба на топлина, предава Live Science.

Историята помни няколко души, които са били изложени на почти същите условия и са успели да оцелеят. През 1966 г. аерокосмическият инженер от НАСА Джим Леблан помага да се тества работата на прототипите на скафандъра в масивна вакуумна камера. В един момент маркучът, подаващ въздух под налягане в костюма му, се изключва.

Как се става астронавт за NASA, през какви тестове минават кандидатите и колко печелят одобрените

Как се става астронавт в NASA

Между 0.04% и 0.08% от всички кандидати успяват

"Докато се препъвах назад, усещах как слюнката на езика ми започва да бълбука, точно преди да изпадна в безсъзнание и това е последното нещо, което си спомням", казва той в епизода от документалната поредица "Moon Machines" от 2008 г.