Очакваме с нетърпение времето, в което Космосът ще стане широко достъпен, а пътуванията извън орбита на Земята ще бъдат на по-приемливи цени. Дотогава обаче научаваме какво се случва в космическото пространство само от учените и от тези, имали възможността вече да бъдат там.

Китай, Космосът и плановете за изграждане на мегаструктури

Амбициозните планове на Китай за Космоса

Дали ще ги достигнат американците и руснаците

Вероятно досега не сме се питали на какво мирише в Космоса, но със сигурност ще ни е интересно да научим отговора на въпроса. Накратко той е - на нагорещен метал, на дизелови изпарения и на барбекю. А тези миризми идват най-вече от изгарящите звезди.

Остатъчен продукт от това изгаряне са миризливи съединения, които учените наричат полициклични ароматни въглеводороди. Те вероятно се срещат в цялата Вселена, а на нашата планета се откриват във въглища, нефт и дори в различни храни.

Снимка 549563

Източник: iStock

Разбира се, астронавтите няма как сами да усетят на какво мирише в Космоса, защото без своите костюми и скафандри не биха оживели във вакуума, който цари там. Но тези съединения се полепват по специалното им облекло и след това биват обект на изследване в Международната космическа станция.

Астронавтите често се шегуват, че след разходка в Космоса миришат на "препечена пържола". И това не е просто внушение, защото им се яде домашно приготвена храна, а е самата истина. 

Ароматът на Космоса е толкова отчетлив и характерен, че преди години NASA молят производителя на аромати Omega Ingredients да създаде негово подобие, което да се използва в космическите симулатори, предава Popular Science.

Илон Мъск, SpaceX, Космосът, Джеф Безос и какво каза милиардерът в новото си интервю

Двойният удар на Мъск по Безос

Милиардерът пак е откровен

От космическата агенция обясняват, че Слънчевата система е щедра на въглерод и бедна на кислород, което пък води до отделяне на неприятни миризми. А когато те се комбинират с изгарянето на звезди, богати на кислород, ароматът става още по-специфичен.