Всяка година NASA получават по близо 20 000 кандидатури от хора, които имат желанието да изследват Космоса, но само между 0.04% и 0.08% от тях успяват да получат предложение за работа.

Екзопланетите, NASA и потенциалната възможност за живот на тях, според учените

Огромното значение на екзопланетите за човечеството

Защо са ни толкова важни

Тази седмица решихме да задълбаем малко в изискванията и тестовете, които всеки бъдещ астронавт покрива, за да се убедим, че детската ни мечта да летим над Земята е била обречена на провал още от самото начало.

Базовите изисквания за кандидатстване включват притежанието на поне бакалавърска степен в инженерство, физика, математика, биология или компютърни науки, както и поне три години професионален опит по специалността.

Снимка 445677

Източник: GettyImages

Като допълнение към това, трябва да имаме поне 1000 летателни часа с изтребител и перфектно зрение.

Откъм лични характеристики, от астронавтите се очаква да бъдат ненадминати лидери, да притежават отлични комуникационни умения, да могат да правят по няколко неща едновременно, да не са по-ниски от 157 сантиметра и по-високи от 187 сантиметра, да разполагат с поне базови познания в областта на механиката и да знаят перфектно руски език.

След като кандидатите успеят да убедят NASA, че притежават всички тези качества, идват истинските изпитания.

Едно от тях е да се преплуват три дължини в 25-метров басейн в скафандър и маратонки.

Снимка 445679

Източник: GettyImages

Ако всичко дотук е преминало успешно, бъдещите астронавти са подложени на две години изключително интензивни тренировки и тестове в безгравитационна камера, както и доста тежки психологически тестове.

Бъдещите астронавти също така трябва да могат да покажат реален интерес към научните експерименти и способност да живеят с хора от други националности в изключително тесни пространства.

Снимка 445678

Източник: GettyImages

След подобни премеждия и предизвикателства бихме очаквали, че началната заплата на астронавта ще е от порядъка на поне 200 000 долара на година, но реалността далеч не е такава.

Стартовата заплата на младши астронавт е едва 66 000 долара, а старшите в професията взимат между 144 000 и 190 000 долара.