Лято е и всички мечтаем за плаж и море, или поне за кристалните води на басейна. И докато морето притежава естествената способност да се самопочиства в определена степен, басейните - независимо дали са обществени, или в двора на вилата, имат нужда от непрестанна поддръжка и внимание. В противен случай, вместо свежест и прохлада, водата им ни носи болести.

Снимка 433237

Източник: iStock

Има няколко фактора, които поддържат здравословен баланс в басейна. Единият от тях е добрата филтрационна система, която трябва също да се почиства и поддържа водата кристална. Ако тя е мътна, това означава, че е време да бъде сменена или да се провери филтърът.

В обществените басейни обикновено водата се сменя два пъти годишно, а в личните - веднъж на две или три години. Когато водата е твърда, това трябва да се случва по-често, а отлаганията по стените на басейна да се почистват редовно.

Друг важен фактор, който трябва да бъде следен, е нивото на pH. То е необходимо да се намира в границите между 7.2 и 7.6, а нивото на свободния хлор във водата не трябва никога да пада под 1.0 ppm.

Какви опасности дебнат в басейните

Какви опасности дебнат в басейните

Поведението ни има основно значение

Любопитен факт е, че сама по себе си хлорираната вода не дразни очите. Ако очите ни се зачервяват и парят, това означава, че някой е пишкал в басейна и свободният хлор се е свързал с вещества от урината, образувайки хлорамини. Освен че предизвикват раздразнения по кожата, очите и носа, хлорамините на практика блокират свободния хлор и той става неефективен срещу болестотворните микроорганизми във водата.

Снимка 433238

Източник: iStock

Има и още един метод за почистване на водата, но той важи единствено за едрите боклуци и насекоми, попаднали в нея - използването на прахосмукачка за басейн.

Знаците, че е по-добре да не влизаме в басейна, са: мътна или зеленикава вода, хлъзгав под и стени, неприятна миризма и плуващи фини частици.