Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) през последните 20 години се наблюдава осезаемо увеличение на броя на пациентите, получили инфекция след използване на обществени басейни.

Въпреки всеобщото мнение, че хлорът веднага убива попадналите във водата микроорганизми, това не е точно така. Има организми, които са изненадващо устойчиви на хлор и остават живи в продължение на минути и дори дни във водата.

Такъв пример е паразитът Cryptosporidium, който притежава устойчива обвивка и преживява най-дълго в хлорираната вода. Заразяването с него става при поглъщане на вода от басейн, замърсен с паразита, където той може да попадне при къпане на болен човек.

За да не се разпространява заразата, много важно е хора, които страдат от диария, да не използват обществените басейни - това е основният симптом на заболяването, причинено от паразита.

Cryptosporidium е на първо място сред причинителите на инфекции в плувните басейни, следван от бактериите Pseudomonas, Shigella и Legionella.

Снимка 356901

Източник: iStock

Последната инфектира човека само при вдишване на замърсена с нея вода, което може да се случи и при вдишване на миниатюрните капчици от фонтани и други подобни съоръжения. Това включва и употребата на душ, който дълго време не е бил използван, и е имало условия за застояване на водата в тръбите (в хотелска стая).

В нормални условия бактерията Legionella обитава природни сладководни басейни като реки и езера, където напада амеби. Попадайки в белия дроб на човека, тя среща клетки, наречени макрофаги, чиято функция е да почистват белия дроб от попаднали в него частици и наподобяват по устройство амебите - именно макрофагите стават жертва на Legionella. Развива се тежка пневмония, чийто причинител е важно да бъде разпознат от лекарите, за да се проведе правилно лечение.

Замърсените басейни може да доведат до инфекции на кожата, ушите, очите. Предотвратяването на всичко това зависи и от самите нас, тъй като ако не следваме някои правила за употреба на басейна, спомагаме за обезсмислянето на опитите за неговата дезинфекция с хлор.

Едно от тези правила е да не влизаме във водата, докато сме болни. Друго е да не допускаме да внасяме във водата мръсотия с кожата и поведението си - например, уринирането в басейна е недопустимо.

Дори само една минута интензивно използване на душа преди да влезем в басейна е достатъчно, за да премахнем голяма част от потта и мръсотията по кожата си.

Снимка 356902

Източник: iStock

Защо обезсмисляме употребата на хлор

Ето какво се случва, ако не минем през душа. Свободният хлор, на който разчитаме да убие микроорганизмите във водата, се свързва с органичните съединения, които внасяме, ако не спазваме елементарните хигиенни норми за употреба на басейна.

Получават се съединения, наречени хлорамини. Именно на тяхното наличие се дължи миризмата "на хлор", дразненето в носа и очите, обривите по кожата (освен в случаите на инфекция), а блокиран в тази форма, хлорът не е ефективен срещу патогените.