Ако се замислим коя е най-добрата и многофункционална съставка за красота, кокосово масло със сигурност би било сред първите неща, които ще изникнат в съзнанието ни. Въпреки че ползите от него са спорни, когато става въпрос за грижа за кожата. Но що се отнася до поддържането на здрава и красива коса - изобщо няма място за съмнения.

Оризовата вода като изключително полезно и лесно достъпно средство в грижата за косата

Защо да използваме оризова вода за косата си

Лесна и достъпна грижа

Според специалистите дори само 30-минутна маска с кокосово масло може да направи чудеса с косата. Ако пък я оставим за цяла нощ, ще се радваме на красива коса седмици наред. Защото кокосовото масло съдържа мастна киселина, наречена лауринова, която лесно се абсорбира в косъма, защитавайки както вътрешните, така и външните му слоеве.

А освен че защитава косата, кокосовото масло може да я заглади и да намали накъсването ѝ. Тъй като защитава от физическо триене и вредните UV лъчи. Ако пък имаме къдрава коса, която принципно е по-податлива на изсушаване, маслото от кокос е чудесен начин да я задържаме влагата в нея.

Снимка 573036

Източник: iStock

Може да е изненадващо, но кокосовото масло помага дори и при пърхот, сух скалп и екзема. То стимулира добрите бактерии, действа противовъзпалително и овлажняващо. Заслугите за това отново са на лауриновата киселина, която балансира микробиома на скалпа.

Но как да направим най-добрата маска за коса с кокосово масло, при това според типа ѝ? Ето няколко идеи.

За суха коса

Нужно е първо да разтопим кокосовото масло на висока температура, за да се втечни, след това леко да го охладим и към него да добавим едно разбито яйце. И след това единствено пчелен мед. Получената смес се масажира в корените на косата и по дължината ѝ.

Снимка 573035

Източник: iStock

След това е необходимо да увием косата си с найлонова шапка за душ или памучна кърпа за около 30 минути. И да измием с любимия шампоан.

За изтощена коса

Ако кокосовото масло е прекия път към влагата, то ябълковият оцет е чудесен за дълбоко почистване. За тази двойна комбинация ще ни трябват 2 супени лъжици кокосово масло и 1 супена лъжица ябълков оцет. Двете съставки се смесват добре и се нанасят върху суха или влажна коса - от корена до върха. Оставят се да подействат за 15 до 20 минути и се отмиват.

Снимка 573034

Източник: iStock

За боядисана и силно увредена коса

Кокосовото масло само по себе си е изключително добро средство за сухата и увредена коса. Затова може самостоятелно да се нанесе върху влажна или суха коса и да се остави да престои цяла една нощ. И чак на сутринта да се отмие с шампоан, пише Harper's Bazaar.

Косата, коприната, копринените калъфки и как влияят на косъма и прическата

Каква е връзката между хубавата коса и коприната

Толкова просто, а толкова ефективно