Винаги е хубаво, когато може да приготвим сами храната си вкъщи. А още по-добре е, ако използваме и домашни продукти. Чудесно би било например да сготвим любимото си ястие, използвайки зеленчуци, които лично сме посадили и отгледали.

Зеленчуковата градина, поливането и кога, как и колко е най-добре да го правим

Колко често да поливаме зеленчуковата градина

За да достигне пълния си потенциал

И ако да имаме собствена зеленчукова градина и да се грижим за нея ни се струва нещо твърде сложно, оказва се, че не е съвсем така. Още повече че има растения, които са наистина непретенциозни и не изискват твърде много време и внимание. Дотолкова, че може да ги засадим и на по-малки терени и дори на балкони.

Маруля

Тя е сред най-лесните за отглеждане зеленчуци. Може да вирее както в градината, на открито, така и в по-затворени пространства, в саксии. Хубавото е, че от едно малко семе порастват много листа, които може да берем в дълъг период от време.

Снимка 613752

Източник: iStock

Кейл

Кейлът стана доста популярен в последно време заради високото си съдържание на витамини и полезни хранителни вещества. Определян е дори като суперхрана. А освен че е полезен, е и непретенциозен зеленчук, който не изисква особени грижи. Нуждае се само от малко вода и повече слънце. Растението се вписва идеално в градината или на слънчев балкон.

Ревен

Този не особено популярен зеленчук е многогодишно растение от семейство Лападовидни. Той е вкусен и хранителен и толкова е лесен за отглеждане, че може бързо да превземе градината, ако човек не бъде внимателен. По-подходящо е да се отглежда на открито, тъй като стъблата му израстват доста високо и при правилна грижа, реколтата му ще бъде богата.

Снимка 613753

Източник: iStock

Моркови

Единственото по-важно условие за моркова е да бъде засаден в дълбока почва, предвид че е кореноплоден зеленчук. Расте доста бързо, особено ако е изложен на преки слънчеви лъчи през целия ден. Затова лехите с моркови трябва да бъдат на най-огряваното място в двора.

Кайенски пипер

Задължителен за всеки любител на пикантния вкус. Полезно и лесно за отглеждане растение при всякакви условия - и в градината, и в саксия на балкона. Единственото условие отново е слънцето, което, съчетано с добра грижа, ще даде богата реколта. Може да се използва за готвене, за домашен лют сос или да се изсуши за подправка.

Снимка 613754

Източник: iStock

Тиквички

Тиквичките са от растенията, с които може да започнем, ако нямаме особен опит в отглеждането на зеленчуци. За предпочитане е да бъдат посадени в по-широк, градински парцел, тъй като могат да станат доста големи. През лятото е добре да се поливат често, но пък обикновено дават големи добиви, така че усилията си заслужават.

Репички

Репичките са сред любимите на мнозина пролетни зеленчуци, перфектна добавка към зелената салата. Така че, хубаво би било да имаме зеленчука винаги под ръка в собствената си градина. Още повече, че репичките растат бързо - само за около месец може да приберем първата реколта.

Чесънът и начините, по които може да отглеждаме вкусния зеленчук и вкъщи, и в градината

Как да си отгледаме чесън - и вкъщи, и в градината

За какво да внимаваме при двата подхода

Зелен боб

Тук ще трябва да проявим повече търпение. Нужни са около два месеца от засаждането до прибирането на реколтата. Зеленият фасул може да се отглежда и на балкон, но важно условие е използването на пръчки или опорна рамка, която да държите крехките стъбла, пише Showbizz Daily.