За разлика от домакинските задължения, които може да планираме (като зареждането на съдомиялната машина или изнасянето на боклука например) честотата на поливане на зеленчуковата градина в двора зависи от различни фактори. Немалка част от които са извън нашия контрол.

Цветята, правилното поливане и кои са ползите от него

Как правилно да поливаме цветята

Защото е наистина важно

Прекомерното или недостатъчното поливане може да навреди на растенията и те да не могат да достигнат пълния си потенциал. Затова от решаващо значение е да им доставяме необходимата влага по правилния начин. Като за целта е нужно да вземем предвид няколко основни фактора.

Климатът

Когато поливаме градината си, трябва да имаме на първо място предвид колко често вали в района, в който сме.

Снимка 572265

Източник: iStock

Като добри градинари, ние трябва да сме наясно с метеорологичните условия и на тази база да планираме честотата на поливане. Това означава, че някои седмици може да се наложи да поливаме през ден, докато в по-дъждовни периоди, може изобщо да не е необходимо да осигуряваме допълнителна вода на растенията.

Почвата

Трябва да сме наясно и с типа почва, който имаме в градината си. По-песъчливият тип трябва да се полива по-често. Размерът на частиците на песъчливите почви е по-голям и водата по-трудно се абсорбира.

Плътните почви пък задържат водата по-дълго време. Добавянето на компост около растенията също може да помогне за повишаване влажността на почвата.

Инструментите за поливане

Начините, по които може да поливаме насажденията са различни. Но експертите препоръчват да се избягва поливането отгоре надолу - примерно от маркуч или пръскачка. Защото това мокри преди всичко листата на растението, вместо гладните му за влага корени.

Снимка 572268

Източник: iStock

Освен това директната вода върху листата на зеленчуковите растения може да доведе до появата на гъбични и бактериални заболявания. Особено когато се полива привечер.

А и ако вече имаме заразено растение, поливането отгоре може да разпръсне патогени от болното растение към околните здрави.

Най-удачният вариант е да се е изгради система за капково напояване, която бавно полива корените в дълбочина.

Зеленчуците

Различните зеленчуци имат различни изисквания за вода. Така например краставиците имат нужда от постоянно и много влага - в крайна сметка те съдържат над 90% вода, с която трябва да се снабдят отнякъде.

Снимка 572266

Източник: iStock

Честото поливане с малко количество вода също е от важно значение - за доматите, например. Обилните валежи или прекомерното поливане ще ги накара да се растат по-бързо, отколкото обвивката им може да понесе и това ще доведе до разцепване и нарушаване на целостта.

Да усетим почвата

Най-ефективният начин да разберем дали е време за поливане, е и най-простият - а именно да изцапаме ръцете си. Или да "бръкнем надълбоко и да почувстваме почвата", както пише marthastewart.com.

Търси ме в градината

Търси ме в градината

5 начина да подготвим двора/терасата за пролетта

Ако усетим влага, може да се въздържим от поливане. Все пак не трябва да държим растенията мокри през цялото време. Но пък ако усещането за почвата е за сухота, то тогава е дошъл моментът да напояваме отново.