Малките ожулвания и драскотини са обичайна част от живота на децата и периода на тяхното израстване. Но има някои, макар и на пръв поглед прости неща, които родителите не бива да позволяват или да допускат да се случват. Защото те могат да бъдат твърде опасни и с непредполагаеми последствия.

Алек Болдуин, Еди Мърфи, Илон Мъск, Чарли Чаплин - 13 известни личности, които имат много деца

Звездите с изненадващо много деца

13 известни личности, които не се притесняват от родителството

Затова от Today се допитват до педиатри и цитират съветите, които те дават на родителите, както им посочват и грешките, които майките и бащите често допускат.

Велосипедът и защитната каска

Дори и да иска да измине съвсем кратко разстояние със своя велосипед или скутер, на детето винаги трябва да му се постави защитна каска на главата. За него вероятно ще е нещо досадно, но родителят трябва да е настойчив - защото е наясно колко проблеми би спестило това. Все пак, главата е само една.

Снимка 612140

Източник: iStock

Батутът и сблъсъкът между децата

Педиатрите са категорични, че никога не биха купили батут за децата си, защото те могат да доведат до редица наранявания. А причината е - били са свидетели на много травми и инциденти, включително счупени кости. Особено пък в случаи, в които на батута има повече от едно дете. А всъщност, никое дете не иска да скача само.

Телефоните и сънят

Взирането в екрана на смартфона или таблета до късно през нощта може да повлияе на биологичните механизми, които поддържат правилния ритъм на живот на децата и тинейджърите. Освен това вълнението и възбудата от престоя и общуването в социалните медии допълнително пречи на качествения сън.

Снимка 612138

Източник: iStock

И дори когато в крайна сметка заспят, често е невъзможно да игнорират сигналите, получавани от устройствата. И ако оправданието на детето е, че използва телефона си като аларма, за да се събуди сутрин, може просто да го убедим да използва цифров будилник.

Лекарствата и училището

Вероятно на всеки родител му е познато - събужда се сутрин и детето неочаквано споделя, че има повишена температура. И понякога е изкушаващо просто да му дадем някакво лекарство и да го изпратим на училище, особено ако е в една по-голяма възраст. Но това е напълно погрешно, защото от една страна изпращаме потенциално заразно дете сред останалите. А от друга, защото ефектът от лекарството в даден момент ще изчезне и то вероятно ще се почувства още по-зле.

Снимка 612139

Източник: iStock

Автомобилът и безопасността

В началото е лесно - бебетата и малките деца задължително се поставят в специално пригодените столчета за кола, от които, общо взето, няма как да помръднат. Но доста по-сложно е, когато децата пораснат и преминат към бустер седалка. Това кара често родителите да я премахнат от употреба твърде рано.

Правила, пътешествия, игри и хранене заедно и какво отличава родителите на успешните деца

Защо да пътуваме с децата си

Логични правила, които често забравяме

А основното, което трябва да имаме предвид при използването на този тип седалка е височината на детето, а не възрастта му. То трябва да е минимум 120 см, за да може да използва предпазния колан на автомобила. Някои деца могат да достигнат тази височина още на 8-годишна възраст, докато други доста по-късно.