Клиторът е единственият орган в човешкото тяло, който съществува с единствената цел да доставя удоволствие. Досега учените никога не бяха преброявали точния брой на нервните окончания, които пораждат цялото това усещане.

Ново изследване обаче разкрива, че въпреки миниатюрния си размер, клиторът съдържа повече от 10 000 нервни влакна.

"Изумително е да си помислим, че повече от 10 000 нервни влакна са концентрирани в нещо толкова малко като клитора", обяснява авторът на изследването Блеър Питърс в изявление.

Секс, храни и напитки, които да избягваме преди полов акт

Какво да не консумираме преди секс

Всичко в графата забранено преди полов акт

Представяйки констатациите на екипа на неотдавнашна конференция, Питърс разкрива как истинският брой на нервите в клитора далеч надхвърля предишните оценки.

В своето резюме на изследването авторите заявяват, че "често се цитира в много медии, че клиторът има "8000 нервни окончания"." Смята се обаче, че тази цифра се основава на проучвания, проведени върху животни, а не върху хора.

Снимка 594294

Източник: iStock

За да извършат първия по рода си анализ на инервацията на човешкия клитор, изследователите анализират тъкани, получени от седем трансмаскулинни индивида, които са претърпели генитална операция са смяна на пола.

По време на фалопластиката, която създава нов пенис за транссексуални пациенти - хирурзите свързват клиторните нерви със сензорен нерв във фалоса, като по този начин им позволяват да изпитат усещания в своя нов член.

Докато извършват процедурата на седемте доброволци, хирурзите отстраняват пет милиметрова част от клитора на всеки пациент. По-конкретно, те събират тъкан, съдържаща един от двата дорзални нерва, които са отговорни за пренасянето на електрически сигнали от клитора до мозъка, за да генерират приятни усещания.

Секс, храни и напитки, които да избягваме преди полов акт

Какво да не консумираме преди секс

Всичко в графата забранено преди полов акт

След увеличаване на тези тъкани 1000 пъти под микроскоп, изследователите използват софтуер за анализ на изображения, за да преброят отделните нервни влакна, присъстващи във всяка проба.

Така те установяват, че броят на нервните окончания в дорзалния нерв варира от 4926 до 5543, като средната стойност е 5140. Тъй като клиторът има два симетрични дорзални нерва, изследователите умножават тези числа по две, за да получат общия брой на нервните влакна. Това им дава окончателен брой от 10 281, което е много повече от често цитираното число 8000.

А тъй като клиторът съдържа други, по-малки нерви в допълнение към двата дорзални нерва, вероятно действителният брой на нервните окончания е дори по-висок от този, идентифициран от изследователите.

Снимка 594295

Източник: iStock

Според Питърс тези открития биха могли да помогнат за подобряване на резултатите от процедурите по фалопластика, като помогнат на хирурзите да изберат по-добре нервните окончания за свързване с пениса, отбелязват от IFL Science.

Тази информация може също така да доведе до по-малко случайно увреждане на нервите по време на други вагинални операции, като по този начин подобрява сексуалната функция и общото качество на живот на пациентите, подложени на редица процедури.

Женски оргазъм и кои са трите типа според науката

Колко типа женски оргазъм има

Не е толкова просто, колкото изглежда

"По-доброто разбиране на клитора може да помогне на всички, независимо от тяхната полова идентичност, но е важно да се признае, че това изследване е възможно само поради операции за смяна на пола при транссексуални пациенти", заключва Питърс.